Kremlj: Letelice SAD iznad Sirije tretiramo kao mete

Rusko ministarstvo odbrane je suspendovalo sporazum sa SAD o bezbednosti na nebu iznad Sirije i objavilo da će tretirati letelice koalicije kao mete.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2017.

14:37

Kremlj: Letelice SAD iznad Sirije tretiramo kao mete
Foto: Thinkstock

Najava iz Kremlja stiže nakon što je objavljeno da je međunarodna koalicija koju predvode SAD oborila ratni avion režima u Siriji.

Rusija je zatražila hitnu istragu ovog slučaja, ali i da se rezultati istrage podele sa ruskom stranom.

"U oblastima u kojima ruska vazdušna flota izvodi dejstva iznad Sirije, bilo koji drugi leteći objekti, uključujući letelice i bespilotne letelice međunarodne koalicije, locirane zapadno od Eufrata, biće praćene kao vazdušne mete", saopštilo je ministarstvo.

Ruska vojska je ranije objavila da obaranje sirijskog aviona predstavlja "cinično kršenje suvereniteta republike Sirije".

"Potezi američke vojske predstavljaju vojnu agresiju na Siriju", navodi se u saopštenju.

Vašington je potvrdio da je u nedelju lovac F-18 oborio sirijski vojni avion Su-22 kod grada Tabka.

Moskva je optužila Vašington da nije upozorio rusku vojsku da će oboriti taj avion, a Asošiejted pres je preneo da je rusko Ministarstvo obrane od SAD zatražilo da obrazloži zašto je avion oboren.

Rusija je zbog obaranja sirijskog "suhoja" suspendovala koordinaciju sa SAD u takozvanim "zonama deeskalacije" u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: