Ko štiti ćirilicu, a ko joj preti? VIDEO

Podsticaj i olakšice za one koji je koriste, kazne za državne i javne organe ako je u službenoj komunikaciji izbegavaju - upotrebu ćirilice regulisaće zakon.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2017.

20:57

Ko štiti ćirilicu, a ko joj preti? VIDEO
Foto: Thinkstock

Ministarstvo kulture u Strategiji razvoja kulture predlaže izmene zakona u nameri da zaštiti ćirilicu od nekorišćenja.

Zakon je reguliše, Ustav je štiti. Ipak, savremeni život i neznanje joj prete.

Ćirilica se manje koristi, često iz praktičnih razloga, čak i među onima koji se spremaju da postanu doktori nauka.

“Ćirilicu koristim kad pišem nešto za sebe a latinicu kada se piše neki rad ili seminarski rad, zavisi kako mi traže” .

“Latinica. Verovatno navika i prilikom pisanja seminarskih radova lakše mi je da koristim latinicu zbog čestog prebacivanja, korišćenja engleskih skraćenica, imena, mernih jedinica”, naveli su budući doktori nauka.

Ipak, ima onih koji koriste isključivo ćirilicu.

“Isključivo ćirilicu iz razloga što je to u osnovi naše pismo. Naravno da smo mi kao narod prvo pisali ćirilicom”.

Sigurni čuvar ćirilice još uvek je obrazovni sistem. Azbuka je prvo što se nauči u školi. Ministar prosvete podržava svog kolegu zaduženog za kulturu.

“Ja pripadam generacijama velike Jugoslavije kada smo morali da pišemo jedan zadatak latinicom i ćirilicom. Inače lično pišem ćirilicom pisano, sebe uhvatim kad štampam da to mešam. Lično se trudim da i sada i uopšte, oko sebe podstičem ljude da koriste svoje pismo, da je to naša blagodet, svako drugo pismo i drugi jezik je bogatstvo za sebe ali ovo je prvo i osnovno i na tome treba insistirati”, naveo je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Poreske olakšice za one koji štampaju ćirilicom, kao i za one koji filmove ili serije titluju ovim pismom, stimulacija za firme koje svoje ime umesto latinicom ispišu ćirilicom, ali i zahtev mobilnim operaterima da obezbede ravnopravan tretman oba pisma - deo su mera.

“Apsolutno niko ne zadire u privatne aspekte i način korišćenja pisma kada je reč o pojedincima, svako je vlastan da se koristi onim pismom za koje smatra da mu najviše odgovara i da mu najcelishodnije koristi u svakoj vrsti saobraćaja, međutim mi smatramo da ne postoji teorija zavere protiv ćirilice ali da jednostavno duh vremena u kom obitavamo, globalna predominacija latinice kao pisma, naravno zbog industrije zabave, zbog decenija koje su protekle, zbog interneta, zbog globalne komunikacije, to je prosto istorijska činjenica da ljudi upotrebljavaju sve više i češće latinicu i u javnim ispisima i u javnom životu”, naveo je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Ministarstvo kulture najavljuje disciplinske i novčane kazne za kršenje propisa o službenoj upotrebi jezika. Predlaže i da brigu o jezičkoj politici preuzme novo telo - Savet za srpski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: