Iran: Morem ćemo slati hranu u Katar, Tramp je kriv

Iranski zvaničnik rekao je da Iran može izvoziti hranu u Katar morem, nakon što su Saudijska Arabija i druge zemlje Zaliva preduzele korake ka izolaciji Katara.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.06.2017.

16:35

Iran: Morem ćemo slati hranu u Katar, Tramp je kriv
Foto: GettyImages

Direktor sindikata izvoznika prehrambenih proizvoda Reza Nurani rekao je da pošiljke hrane iz Irana mogu stići u Katar za 12 sati, prenela je agencija Fars.

Katar se oslanja na isporuke hrane preko svoje jedine kopnene granice, sa Saudijskom Arabijom, a Al-Džazira je prenela da se broj kamiona na granici povećava jer im je onemogućen prelazak u Katar.

Predsedavajući uticajnog iranskog parlamentarnog komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove rekao je da su razlike između Saudijske Arabije i Katara rezultat nedavne posete američkog predsednika Donalda Trampa regionu.

Aledin Borudžerdi je rekao da zbog potpisivanja obimnog ugovora o prodaji američkog oružja Saudijcima "nije nemoguće da će biti još negativnih incidenata u regionu", prenela je agencija IRNA.

On je rekao da je politika Vašingtona oduvek bila da stvara razdor među muslimanskim zemljama.

"Intervencija stranih država, a posebno SAD, ne može biti rešenje za regionalne probleme", dodao je on.

Iran i Saudijska Arabija su rivali u regionu i podržavaju suprotne strane u ratovima u Siriji i Jemenu.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi saopštili su da će povući svoje diplomate iz Katara kao i da će proterati katarske diplomate sa svoje teritorije zbog navodne podrške Katara islamskim grupama i dobrih odnosa te zemlje s Iranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: