Zapadni mediji: Vučićeva zakletva uz proteste i sukobe

Zapadni mediji preneli su da je novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio zakletvu, ali da su tokom dana u Beogradu održani protesti.

Izvor: Beta

Sreda, 31.05.2017.

19:14

Zapadni mediji: Vučićeva zakletva uz proteste i sukobe
Tanjug / Zoran Zeštiæ

Navodi se i da je došlo do sukoba njegovih pristalica i protivnika.

Agencija Asošiejted pres navela da je "populistički lider" Aleksandar Vučić položio zakletvu obećavajući da će raditi na miru i stabilnosti na Balkanu dok će jačati oružane snage zemlje.

Nekoliko sati pre zakletve u parlamentu, Vučićeve pristalice sukobile su se s opozicionim grupama koje su sprečene da protestuju u centru Beograda, navodi AP.

Američka agencija navodi da opozicija tvrdi da su izbore pratile neregularnosti s ograničavanjem pristupa medijima i da optužuje Vučića za autokratsku vladavinu.

AP navodi da je Vučič kao premijer više puta rekao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, ali da je istovremeno ojačao veze s tradicionalnim saveznikom Rusijom. Ta agencija navodi da je Vučič danas samo kratko spomenuo integraciju u EU.

Agencija navodi da je opoziciona grupa Protiv diktature, koja je sprečena da protestuju ispred parlamenta, ocenila da napad na nju liči na napade u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Agencija Rojters prenela je da je "konzervativni političar" Aleksandar Vučić položio zakletvu uz pozdrave hiljada svojih pristalice koje su se nakratko sukobile s opozicionim demonstrantima koji ga optužuju da je autokrata. U izveštaju se dodaje da u sukobu u podzemnom prolazu nije bilo ozbiljnih povreda.

Rojters navodi da je Vučić u obraćanju obećao da će raditi na regionalnoj stabilnosti i približavanju EU, ali da ga njegovi protivnici optužuju za autoritarnu vladavinu i kontrolu nad medijima.

Američka agencija Blumberg takođe navodi da je polaganje zakletve pratio sukob Vučićevih pristalica s opozicionim grupama.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se ispred parlamenta da pozdravi novog predsednika, a policija je sprečila opozicione grupe da se približe, preneo Blumberg izveštaj televizije N1.

U izveštaju ruske državne agencije Tas naglasak je na izjavi Vučića da će Srbija održati tradicionalno prijateljske odnose s Rusijom uprkos spoljnom pritisku. Ruska agencija navodi da se nekoliko hiljada građana okupilo ispred skupšine, gde su ovacijama pozdravili Vučića.

Kineska državna agencija Sinhua, takođe je, ne spominjući proteste, prenela da je Vučić rekao da će Srbija i dalje biti neutralna i da će očuvati prijateljstvo s Kinom i Rusijom.

Radio Slobodna Evropa (RFE) preneo je da su tokom polaganja zakletve održani protesti protiv Vučićeve sve čvršće vlasti. Radio navodi da su demonstranti, koje su podržalie opozicione partije i lideri, pokušali da se približe parlamentu, ali da ih je sprečila policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: