Vučić predsednik: Za ovo su potrebna dela, ne reči

Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu na svečanoj sednici Narodne skupštine.

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2017.

12:08

Vučić predsednik: Za ovo su potrebna dela, ne reči
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Sednicu je otvorila predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je pozdravila sve goste i poslanike, a zatim je, po protokolu, pročitala rezultate izbora na osnovu kojih je Vučić postao predsednik Srbije.

Predsednica parlamenta zatim je pozvala novog predsednika da ustane, dođe do govornice i položi zakletvu nad Ustavom Srbije.

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti", zakleo se Vučić.
Foto: Tanjug / Zoran Zestiæ
Nakon toga intonirana je himna Srbije.

Vučić je dočekan aplauzima, a najduži je bio onaj nakon polaganja zakletve.

Novi predsednik Srbije je pozdravio sve prisutne, poslanike, članove Vlade koju je vodio, goste, predstavnike SPC, diplomatskog kora, najviše zvaničnike Republike Srpske, a sada već bivšeg predsednika je pozdravio imenom.

"Stojim pred vama, Srbijom, svim njenim građanima i više mi je nego jasno da koliko god da sam se pripremao, a jesam se pripremao, čitav politički život, da je teško da nađem reči da sažmem i objasnim i strah i nadu koje osećam preuzimajući za sebe svetu dužnost. Za to da budem predsednik potrebna su dela, a ne reči, a konačna ocena će biti izrečena kada budem završio ovu dužnost. Želim da se zahvalim svim prethodnim predsednicima, a posebno predsedniku Nikoliću i to ne kurtoazno, već jer je podržao najteže poteze Vlade", rekao je Vučić. On je, na početku svog govora, izjavio da dosadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću želi mnogo uspeha, a zatim se osvrnuo na to da je sa iste govornice u protekle tri godine predstavljao rad Vlade koji je bio "preobiman".

"Danas ću izneti par naznaka kojih ću se držati kao predsednik, nastojeći da menjam sebe i Srbiju i da ohrabrim građane da Srbija postane bolja, a mi srećniji i zadovoljniji", rekao je Vučić.

Taj posao, prema njegovim rečima, neko mora da počne i da uhvati zalet, a taj neko nema pravo da se bavi sobom već treba da bude spreman da podnese žrtvu.

"Kao i pre tri godine nemam sumnju u to šta treba da uradim za Srbiju, njenu budućnost", kazao je Vučić.

Sada već bivši premijer je dodao da je "svestan da mora da uradi sve a da za uzvrat ne dobije ništa".
Foto: Tanjug / Zoran Zestiæ
"To je najveći račun koji narodu moram da podnesem, pred našom decom i njihovom decom", istakao je novi predsednik Srbije i dodao da, koliko god da želi sigurnu i jaku Srbiju to ipak ne može sam nego mu treba volja i energija svakog građanina.

"Potrebno nam je svima zajedništvo, oslobođeno dnevnih, partijskih i ideoloških razlika. I ja ću na tome raditi", kazao je Vučić i dodao: "Politički sam se ostvario, iživeo sve ambicije, oborio sve izborne rekorde i nema šta da dohvatim na tom političkom nebu, ali to zajedništvo potrebno je Srbiji i svakom čoveku u njoj."

Vučić je govorio i o podelama u srpskom društvu i ocenio da zemlja koja je podeljena tako "potpisuje da zauvek bude mala".

"Mi smo rekli istinu. Priznali smo da nismo nikakav izabrani narod, da nismo najveći i najpametniji i da ne živimo na nekakvom nebu, već na zemlji na kojoj radom treba da stvorimo svoju zemlju. Prestali smo da čekamo, počeli smo da tražimo, prestali da se pravdamo, počeli smo da prihvatamo odgovornost, prestali smo da se skrivamo, sada izlazimo na crtu, prestali smo da tražimo krivce i izgovore, već tražimo greške u nama, prestali smo da verujemo u smrt i rat, verujemo u rad", rekao je Vučić.

U delu govora se osvrnuo i na pozicije Srbije i rekao da je Srbija izabrala da bude vojno neutralna i da želi sama da jača odbrambene kapacitet.

"Želimo sami da sačuvamo zemlju od onih koji nam svakodnevno prete, neki otvoreno, neki prikriveno. Srbija je suverena zemlja", rekao je Vučić.

“Želimo da budemo svoji na svome da imamo dobro opremljenu armiju - spsku vojsku. Tuđe nećemo a svoje nećemo da damo. Moramo da razgovaramo sa svima i jačamo svoje odbrambene kapacitete, jer samo tako možemo da se sačuvamo od onih koji nam prikriveno prete", rekao je Vučić i dodao da Srbija neće ulaziti u paktove i učestvovati u akcijama protiv drugih naroda, kao što su neki drugi učestvovali u akcijama protiv nje, nakon čega je dobio veliki aplauz prisutnih.

„Ovaj region je jedan veliki sistem spojenih sudova i sudbina. Mnogo toga možemo da nađemo ovde, možemo da se povežemo, da izgradimo mostove i puteve između nas i da stvorimo region u koji su razlike prednost.“, kazao je on i poručio: „Hajde da stvaramo poslove jer poslovi stvaraju nas, dosta smo se sahranjivali po Balkanu, vreme je da se rađamo“.

Vučić je rekao i da će „čuvati integritet Srbije ali i prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima jer time čuvamo Srbe na kosovu i čuvamo mir“.

„S tim porukama ću krenuti po regionu, ne zato što Srbija strahuje nego zato što je Srbija ostavila strah iza nas. Zato i hoću da otvorim unutrašnji dijalog o KiM“, naglasio je on.

„Želimo da popravljamo odnose sa Hrvatskom i hoćemo da nastavimo saradnju sa ostalim državama u regionu. Želimo da gradimo demokratsko društvo i nastavićemo sa tim čvrstvo verujuću u sebe sa reformama koje su započete. Nastavićemo taj put ne zbog EU, već zbog nas“, dodao je on.

Vučić je istakao da Srbija ima odlične odnose sa Ruskom Federacijom i da će tu politiku Srbija nastaviti. On je podvukao i da Srbija ima dobre odnose sa kinom, Indijom, južnom korejom i mnogim drugim zemljama.
Nešto ranije, Vučić je građanima ispred Skupštine poručio da "gledaju u budućnost", a pre polaganja zakletve je rekao "Ajde zdravo, odoh ja da radim". Vučić je rekao i da planira da otvori razgovore o ustavnim reformama, na koje je Srbija obavezana na svom putu ka EU, ali da se na tom putu neće ništa postići ukoliko nema dogovra i razgovora u koji se moraju uključiti svi društveni činioci.

"To je veliki posao... i neću lako odustati i boriću se zajedno sa svima vama da u tome uspemo", kazao je Vučić.

"Treba gledati pravo jer da smo gledali unazad imali bi smo oči na potiljku i treba ljubiti zemlju naše dece, a ne potomaka", rekao je on.

"Posao koji je pred nama ne plašim se da radim, jer kako kažu, niko se još nije u svom znoju udavio", kaže Vučić.

Takođe je poručio da će, kao predsednik Srbije biti uz naš narod u okruženju, u Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, uz poštovanje teritorijalnog integritetai suvereniteta država u kojima Srbi žive.

Na kraju se zahvalio građanima Srbije na velikoj podršci ali i odgovornosti koja mu je data da se obave svi teški i odgovorni poslovi. Članovima Vlade kojima je bio do danas šef, zahvalio se što su ga trpeli kao predsednika i zajedno s njim radili. "Nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo", poručio je Vučić.

Nakon govora novog predsednika, predsednica parlamenta je zaključila sednicu, a potom je počelo izvođenje numere “Vostani Srbijo”.

Čestitke novom predsedniku prvi je uputio bivši predsednik Tomislav Nikolić, koji se sa Vučićem zagrlio i izljubio.Nakon toga, Vučiću su čestitali srpski patrijarh Irinej, a zatim i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministri u Vladi Srbije, i ostale zvanice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: