TS: Ima napretka u transparentnosti

Transparentnost Srbije saopštila da je istraživanje 15 gradova i opština pokazalo da postoji određen napredak u pogledu transparentnosti rada gradova i opština.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.05.2017.

14:25

TS: Ima napretka u transparentnosti

Prema Indeksu transparentnosti lokalne samouprave (LTI) najbolju ocenu je dobio grad Pančevo (67), a potom slede - Raška (62), Vranje (62), Leskovac (61), Kraljevo (57), Paraćin (56), Novi Sad (48), Niš (48), Tutin (47), ; Bujanovac (47), Kragujevac (43), Novi Pazar (39), Beograd (34), Jagodina (26) i Preševo (11).

Saradnik Transparentnosti Srbije Zlatko Minić kazao je na konferenciji da je ovogodišne istraživanje, rađeno na uzorku od 15 lokalnih samouprava, pokazalo da je više gradova i opština napredovalo u odnosu na istraživanje sprovedeno 2015. godine, kojim je bilo obuhvaćeno 145 gradova i opština, a da je Preševo zbog promene vlasti opravdano nazadovalo.

Ocenio je da postoji ogroman prostor i potreba za unapređenjem transparentnosti, jer su i gradovi koji su najbolje ocenjeni u ovogodišnjem istraživanjem, ostvarili postavljene standarde tek u dve trećine kriterujuma.

Minić je rekao da treba insistirati na dostupnosti podataka u skupštinama, većima, javnim preduzećima i ustanovama. Posmatrano po kategorijama, kako je rekao, najbolje su ocene po pitanju transparentnosti podataka o javnim nabavkama, dok je stanje najlošije po pitanju javnih preduzeća i ustanova.

"Mnoga javna preduzeća nemaju sajtove, ne objavljuju ono što je zakonski propisano. Javna preduzeća i ustanove su godinama neuralgične i potreban im je veliki nivo transparentnosti", rekao je Minić.

On je naveo da Beograd ima nizak indeks transparentnosti, jer je sajt grada napravljen prvenstveno da posetioci pročitaju nešto o dešavanjima u gradu, a na sajtu se može naći mali broj dokumenata. Dodao je da je posebno ocenjivana dostupnost podataka u Službenom listu.

Minić je rekao da gradovi i opštine ne izlaze van okvira zakonskih obaveza, a da se često te obaveze krše ili se ispunjavaju formalno.

Programski direktor TS Nenad Nenadić je, iznoseći preporuke za unapređenje transparentnosti gradova i opština, pozvao sve da rade na sistematičnijem predstavljanju informacija na sajtu, da kreiraju posebne stranice na sajtu posvećene aktivnostima skupštine i veća, kao i otvaranje posebne stranice "Budžet".

TS preporučuje redovno organizovanje javne rasprave o budžetu u kojoj će učestvovati građani, a ne samo korisnici budžeta, kao i otvaranje posebne stranice posvećene javnim nabavkama, rekao je Nenadić.

Medju preporukama TS su i da informacije o javnim konkurskima treba da se sistematizuju sa informacijama o rezultatima konkursa, da informacije o troškovima budu vidno istaknute, da se snimci skupštinskih sednica postave na sajtove, da se odrede fiksni termini za prijem gradjana kod gradonačelnika, da se učine javnim podaci o nepokretnostima, da se uspostavi aktivno anketiranje gradjana o zadovoljstvu funkcionisanjem opštinskih službi i da se redovno održavaju konferencija za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: