"Asanž uživa u pobedi, ali Vikiliks u opasnosti"

Dok Džulijan Asanž uživa u "pobedi" nakon što je Švedska obustavila istragu protiv njega, njegove pristalice znaju da "rat još nije gotov", piše "Raša tudej".

Izvor: B92

Subota, 20.05.2017.

08:59

Foto: Tanjug/AP

"Podržavam odluku švedskog tužilaštva da se okonča istraga protiv Džulijana Asanža", rekao je Džon Kirijaku, bivši zvaničnik CIA.

Međutim, dodaje da još ne treba slaviti.

"Vlada Velike Britanije i SAD borile su se protiv Asanža prethodnih sedam godina i pokušale da ga ućutkaju u otkrivanju njihovih zločina", rekao je Kirijaku za RT.

Kirijaku je inače prvi koji je otkrio javnosti kakve metode torture koristi CIA, a o tome je progovorio jer torturu smatra "nemoralnom, neetičnom i ilegalnom".

Proveo je u zatvoru 30 meseci zbog otkrivanja imena oficira koji je učestvovao u jednom od tajnih CIA programa, a oslobođen je 2015. godine.

"Švedska vlada je sebe izvukla iz jednačine. Verujem međutim da ako Asanž napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, da će i dalje trajati potera za njim i izručen SAD, gde će biti nemoguće da ima pravično suđenje", dodao je Kirijaku.

Fondacija "Karidž", međunarodna organizacija koja pruža podršku uzbunjivačima kakvi su Asanž i Edvard Snouden, pažnju je posvetila "Vikiliksu" i njegovom osoblju.

"Asanž i osoblje Vikiliksa su u opasnosti. Vikiliks je bio veoma uspešan u izveštavanju, a Ministarstvo pravde vrši veliku istragu", rekao je novinar Džon Pilger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: