Porodice ubijenih: Danas smo ih ponovo sahranili

"Ponovo smo ih danas sahranili, za ceo svet ovo je bruka i sramota."

Izvor: Tanjug

Petak, 19.05.2017.

19:13

Porodice ubijenih: Danas smo ih ponovo sahranili
Foto: Tanjug

Ovako su neki od članova porodica ubijenih Srba prokomentarisili odluku Specijalnog tužilaštva u Prištini da obustavi istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine.

Slavica Popović izjavila je novinarima da je niko nije obavestio o odluci Specijalnog kosovskog tužilaštva i da je na vestima saznala informaciju da je obustavljena istraga protiv osumnjičenih za ubistvo Srba.

"Sada sam doživela opet još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Ja još nisam svojoj majci javila šta se dešava. Kako će da reaguje - sin (17) masakriran, muž i dva devera?", rekla je Popovićeva, kojoj su u Starom Grackom 1999. godine ubijeni brat, otac i stric.

"Ne znam kako su mogli da donesu takvu odluku bez porodice. Trebali su da nas pozovu i rešimo ovaj problem i da se posle ovoliko godina počinioci uhapse. A ne ovako da rade, stvarno ne znam šta se ovo dešava, ovo je za ceo svet bruka i sramota", rekla je ona.

Upitana da kaže da li su je do sada obaveštavali o toku istrage, Popovićeva je odrično odgovorila.

"Ne. Do 2008. godine jeste svakih šest meseci, išla sam kao na ispitivanje međutim oni su mene ispitivali da li sam čula ko ih je ubio. Oni sve znaju i sve imaju na listi, samo da pokrenu istragu i da ih uhapse. Šta je ovo ne znam, gde će im duša da ovako urade porodicama, šta da rade i čemu da se nadaju porodice kidnapovanih i ostale porodice. Gde smo mi Srbi u tome, ima li pravde da se reši ovo, kao što se u normalnim zemljama rešavaju ovakvi zločini", kazala je Popovićeva.

Međunarodni tužilac je, nakon brojnih istražnih radnji, 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjićenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova jedinice iz Lipljana, da su počinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: