Smena zbog Darvina - "ozbiljna kriza naučne kulture"

Posle inicijative dela upravnog odbora CPN da direktor te institucije Nemanja Đorđević bude smenjen, on za B92 kaže da je to primer krize naučne kulture.

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

18:12

Smena zbog Darvina -

Ministar prosvete kaže – "Lično nemam problem s njim, ali se tamo loše radi".

Filmska replika glasi: I za uvredu s tog Darvila, i za to će da odgovaraš. Nekome smešno, nekome tužno, u "tesnoj koži" našao se direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević.

Tri prema dva za ministrove saradnike u upravnom odboru te institucije da Đorđevića treba smeniti jer se povodom peticije za reviziju Darvinove teorije evolucije u otvorenom pismu obratio ministru.

I, u čemu sam tačno pogrešio? pita se Đorđević.

"Ja sam izneo i svoj lični stav Nemanje Đorđevica i stav direktora centra a ovo drugo je moja dužnost jer da nisam reagovao na peticiju za ukidanje Darvinove teorije ja bih lično sebi postavio pitanje da li treba da budem direktor. Reakcija za nauku za znanje za kritičko mišljenje ovde nije stvar izbora nego odgovornosti i nužnosti", rekao je Đorđević.

U obrazloženju za njegovu smenu postoji još jedna tačka: Centar za promociju nauke nema pravilnike propisane statutom, i to takođe, nije tačno, tvrdi Đorđević.

"Da smo mi sada u šahu ja hoću javnost da pozovem da pogledamo celiu tablicu, da li je u redu da radite za državu a da vas ona smenjuje da neko osparava vaše ustavno pravo da promovišete kritičko misljenje. Ovo je primer krize naučne kulture", dodao je on.

Zahtev za Đorđevićevu smenu prosleđen je ministarstvu prosvete i čeka se ministar. Dok, još aktuelni direktor Centra za promociju nauke veruje da Mladen Šarčević to neće potpisati, iz njegovog odgovora na naše pitanje izvodi se potpuno drugačiji zaključak.

"Direktoru Centra za promociju nauke prošle godine lično sam rekao da nisam zadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i načinom na koji se troši novac. Pravilnici koji se spominju u Predlogu za njegovo razrešenje upravo se donose na kontrolu trošenja novca i to na službena putovanja, mobilne telefone i reprezentaciju. Te pravilnike nije predložio Upravnom odboru iako je to njegova obaveza po Statutu", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Šarčević dodaje i da veliki broj zaposlenih u tom Centru nema nikakve veze sa naukom, a da se mladi doktori nauka, kaže ministar, žale da nemaju pristup tom Centru. Šarčević zaključuje: "Lično nemam problem s Đorđevićem, a još manje sa njim i Darvinom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: