Janković: Skupljamo novac, pomažemo... Gde je tu država?

Samoorganizovanje građana u prikupljanju novca za lečenje pacijenata u inostranstvu govori da živimo u društvu u kome postoji razumevanje.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 19.05.2017.

17:12

Janković: Skupljamo novac, pomažemo... Gde je tu država?
screenshot

“To je vredno divljenja, ali gde je tu država?”, upitao je vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković.

"Lečenje naših građana putem SMS donacija i drugih priloga otvara, međutim, pitanje uloge i funkcije organa javne vlasti u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite", kaže Janković, a navodi se u saopštenju.

On navodi da građani koji se svakodnevno obraćaju Zaštitniku građana izražavaju bojazan da li će, i pored toga što su zdravstveno osigurani, sa uredno overenim karticama zdravstvenog osiguranja, moći da se leče i da li će imati novčana sredstva potrebna za lečenje.

Zaštitnik građana je 15. maja 2017. godine zatražio od Ministarstva zdravlja i RFZO informacije da li su kod svih pacijenata za koje je prikupljan novac za lečenje u inostranstvu prethodno iscrpljene sve mogućnosti lečenja u zemlji, da li postoji mogućnost uspešnog lečenja u inostranstvu, a da RFZO nije u mogućnosti da obezbedi sredstva za upućivanje pacijenta.

Zatraženi su i podaci o eventualnim slučajevima samoinicijativnog odlaska građana na lečenje u inostranstvo, kao i informacije da li su Ministarstvo i Fond povodom učestalosti pojava na koje Zaštitnik ukazuje, zauzeli određeni stav ili mišljenje i učinili ga dostupnim široj javnosti.

O eventualnoj potrebi za donošenje mera iz svoje nadležnosti Zaštitnik građana odlučiće po prijemu traženih informacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: