Gica saslušan u Beogradu: Neću da me izručite Rumuniji

Sebastijan Gica koga je srpska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice, rekao je u Višem sudu u Beogradu da se protivi zahtevu za izručenje Rumunije.

Izvor: Beta

Petak, 19.05.2017.

16:02

Gica saslušan u Beogradu: Neću da me izručite Rumuniji
Thinkstock

On je istakao i da je reč o političkom progonu.

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija. Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana međunarodna poternica. U saopštenju Višeg suda navodi se da je sudija za prethodni postupak saslušao Gicu o svim okolnostima bitnim za utvrđivanje postojanja pretpostavki za izručenje, a naročito o ličnim prilikama, državljanstvu, odnosu prema Rumuniji i zahtevu za izručenje.

Saslušanju su prisustvovali javni tužilac i branilac okrivljenog.

Branilac rumunskog državljanina predložio je da se pritvor zameni zabranom napuštanja stana, navodi se u saopštenju i dodaje da će o tom predlogu sudija naknadno doneti odluku.

Sud je dodao da će u daljem toku postupka sudija za prethodni postupak prikupiti potrebne informacije i preduzeti odgovarajuće radnje radi utvrđivanja da li postoje pretpostavke za izručenje, posle čega će spise dostaviti vanpretresnom veću koje donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje.

Sebastijan Gica je po navodima rumunskih medija pod istragom zbog "korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: