BiH: Optužnica zbog ubistva srpskog dečaka

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ubistvo dečaka srpske nacionalnosti u blizini mesta Kamenica kod Zvornika u leto 1992. godine.

Izvor: Beta

Petak, 19.05.2017.

14:04

BiH: Optužnica zbog ubistva srpskog dečaka

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine optužnicu jepodneo protiv Sakiba Halilovića iz Zvornika i Elfete Veseli, rođene u Uroševcu u Srbiji.

Veseli se tereti da je kao pripadnica Diverzantskog voda Armije BiH u leto 1992. godine u blizini mesta Kamenica kod Zvornika "na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila dvanaestogodišnjeg dečaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića".

Prema navodima iz optužnice, Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog vodam, ubistvo dečaka je posmatrao iz neposredne blizine, ne sprečavajući Veseli da ga počini.

"Posle toga, propustio je i nije preduzeo nužne i razumne mere kako bi kaznio podređenog vojnika koji je izvršio ubistvo", navodi se u optužnici.

Halilović i Veseli se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Elfeta Veseli je u martu iz Švajcarske izručena pravosudnim organima BiH.

Optužnica protiv Halilovića i Veseli je prosleđena Sudu BiH na potvrdjivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: