Sahranjen ambasador Potežica

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica sahranjen je Beogradu. On je nastradao od zadobijenih povreda u saobraćajnoj nesreći u Tunisu gde je službeno boravio.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2017.

07:10

Sahranjen ambasador Potežica
Tanjug, MUP

Knjiga žalosti u Ministarstvu spoljnih poslova i minut ćutanja i u ime države zahvalnost šefa diplomatije za sve što je učinio za svoju zemlju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upisao se u knjigu žalosti u kojoj je napisao: "U ime Ministarstva spoljnih poslova republike Srbije i u svoje ime, hvala za sve što si učino za svoju zemlju i svoj narod. Saosećamo sa tvojom porodicom u ovim teškim trenucima."

Komemoracija povodom smrti ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice održana je u Ministarstvu spoljnih poslova, a Dačić je tim povodom rekao da je Srbija izgubila jednog od najvećih stručnjaka za Bliski istok.

Dačić je rekao u govoru da će ambasador Potežica biti upamćen po britkom umu, profesionalizmu i stvaralačkoj energiji. "Opraštamo se danas od ambasadora i dragog kolege Olivera Potežice. Ambasador Potežica bio je čovek koji nije živeo od ideologija, već je živeo za ideje. Njegova jedina ideologija bila je država i vodio se državnim interesima", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Potežica poseban značaj pridavao ličnom usavršavanju i da je voleo da se "konsultuje, pita ali i da prenese stečeno znanje". "Kaže se da dobar diplomata ume da razgovara i sa kraljevima i sa predsednicima, ali i sa običnim ljudima. Potežica je upravo bio takav. U toj neposrednoj i neformalnoj komunikaciji bio je ključ njegovog vođenja kolektiva", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da je Potežica bio ambasador u Libiji pre i posle svrgavanja libijskog lidera Moamera Gadafija. "Na početku karijere službovao je u Teheranu, gde je nadgradio znanje o svetu islama, postavši vrstan bliskoistočni hroničar", dodao je Dačić.

On je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima i zahvalio prisutnima koji su se odazvali u velikom broju. Komemoraciji su prisustvovali rođaci poginulog ambasadora Potežice, njegovi prijatelji i kolege.

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica umro je u sredu, 10. maja u bolnici u Susu, od povreda u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde je boravio službeno. Potežica ;je bio zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji. Autor je knjiga, publikacija i članaka o medjunarodnim odnosima, spoljnoj politici, istoriji diplomatije i to najvećim delom u vezi s pitanjima islama i Bliskog istoka.

Kolona vozila u kojoj se nalazio Potežica je 2015. napadnuta i oteto je dvoje službenika Ambasade Srbije u Tripoliju - Slađana Stanković i Jovica Stepić koji su poginuli februara prošle godine, kako se pretpostavlja, u američkom bombardovanju grada Sabrate, gde su ih otmičari držali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: