Jandroković novi predsednik Sabora,reagovala Kolinda VIDEO

Većinom glasova Hrvatski sabor je nakon višečasovne burne rasprave i međusobnih optužbi izabrao hadezeovca Gordana Jandrokovića za novog predsednika Sabora.

Izvor: B92

Petak, 05.05.2017.

17:21

Jandroković novi predsednik Sabora,reagovala Kolinda VIDEO
Foto: Tanjug, arhiva

Jandroković će na toj funkciji zameniti šefa Mosta Božu Petrova, koji je podneo ostavku.

U prvom obraćanju zastupnicima, Jandroković je poručio da se Hrvatska nalazi pred novim izazovima u bitno izmenjim međunarodnim i bezbedosnim okolnostima.

"Politička stabilnost, stabilnost institucija i ekonomski razvoj, glavni su ciljevi Hrvatske", rekao je Jandroković i pozvao zastupnike da se okupe oko tih ciljeva.

On je zastupnike pozvao i na odgovornost, na međusobno uvažavanje, toleranciju na prihvatanje razlika, te na izbegavanje uvredljivog govora.

"Da pre svega budemo korektni i da budemo ljudi", rekao je.

Rekao je da su se njegovim izborom za predsednika Sabora stvorili uslovi za kontinuitet rada Sabora i političku stabilnost.

"Očekujem da će odmah po okončanju lokalnih izbora premijer predložiti Saboru nove ministre. Time će se stvoriiti uslovi za nastavak rada iz programa vlade", rekao je Jandroković, uz obećanje da će kao, kako je rekao, prvi među jednakima raditi na očuvanju ustavnih vrednosti, vladavine prava, zaštite ljudskih i manjinskih prava i prava na jezičnost i postupanje.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozvala je zastupnike na razum i punu odgovornost, a premijera Andreja Plenkovića pozvala je da hitno predloži četiri nova ministra kako bi se, kako je rekla, otklonile sve nedoumice oko postojanja parlamentarne većine.

Grabar Kitarovićeva je, nakon današnja dva kruga razgovora sa šefovima zastupničkih klubova i s nezavisnim zastupnicima, rekla da se znatna većina zastupnika izjasnila protiv raspisivanja novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Svesna, kako je rekla, odgovornosti za stabilnost države, ona želi da hrvatska javnost stekne objektivni uvid u stanje hrvatskog Sabora.

Grabar Kitarovićeva je u obraćanju javnosti rekla da, iz razgovora sa zastupnicima, nije stekla utisak da postoji ustavom propisan broj zastupnika koji je potreban za izglasavanje nepoverenja vladi.

Predsednica je apelovala na predsednika vlade Andreja Plenkovića da što pre u, kako je rekla, razumnom roku predloži imenovanje novih ministara, umesto četvorice Mostovih koji su podneli ostavku, kako bi se otklonile sve nedoumice oko parlamentarne većine.

Pozvala je sve političke čionoce, a posebno zastupnike, na razum, punu odgovornost u obavljanju svojih dužnosti jer su, upozorila je, narod i državljani Hrvatske izmučeni politčkim sukobima i prepucavanjima.

"Hrvatskoj je potrebna stabilnost institucija kako bi se održala ekonomska stabilnost i razvoj zemlje", rekla je predsednica podsetivši da u Hrvatskoj ima veliki broj blokiranih građana, da država ima, kako je ocenila, nepraveden zakon o izvršiteljima, kao i veliki odliv mladih.

Hrvatskoj je, kazala je, hitno potrebna reforma obrazovanja i zaustavljanje odumiranja nacije.

Sukobi moraju da prestanu, poručila je i dodala da se njima samo izaziva nova nestabilnost.

Grabar Kitarovićeva je rekla i da se do danas nije želela uključivati u događanja na političkoj sceni koja su prethodila glasanju o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću, uključujući i razrešenje četiri ministra Mosta, kako ne bi uticala na rezultate glasanja.

Glasnović objavio listu svojih zahteva za podršku Vladi

Nezavisni poslanik u hrvatskom paralamentu Željko Glasnović objavio je na svom profilu na Fejsbuku dokument sa listom od pet svojih zahteva za podršku Vladi.

U dokumentu od vlade zahteva da isplati zaostatke pripadnicima HVO, da se što brže stavi u proceduru Zakon o hrvatskim ratnim veteranima, da se što hitnije sazove plenarna sednica o pitanju Hrvata u dijaspori i BiH, što podrazumeva ukidanje nepotrebne birokratije, ažuriranje popisa svih Hrvata izvan domovine, kao i ubrzavanje postupaka dobijanja državljanstva za Hrvate u dijaspori, prenosi Hina.

On od Vlade traži i rešavanje problema dvostrukog oporezivanja inostranih penzija i izradu akcionog plana za uključivanje privrednika iz dijaspore, kao i donošenje zakona o tome.

Glasnović je u petak stavio svoj potpis podrške za izbor Gordana Jandrokovića za novog predsednika Hrvatskog sabora, a u četvrtak je prilikom glasanja o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću napustio parlament i nije glasao uz obrazloženje da "neće biti ničija korisna budala, ni levog, ni desnog krila Udbe".

"Ovo su uslovi, ili sve ispoštujte ili idite", napisao je Glasnović uz fotografiju dokumenta na svom profilu na Fejsbuku.

Pored njega, taj dokument sa pet zahteva potpisali su i premijer Andrej Plenković, ministar odbrane Tomo Medved i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Zdravka Bušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: