Le Penova u ofanzivi – želi glasove ekstremnih levičara

Predsednička kandidatkinja Marin le Pen pozvala je birače koji su u prvom krugu glasali za kandidata levice Žan-Lika Melanšona da je podrže u drugom krugu.

Izvor: Beta

Subota, 29.04.2017.

10:26

Le Penova u ofanzivi – želi glasove ekstremnih levičara
Tanjug

Le Pen je objavila video na Tviteru u kojem je pozvala Melanšonove pristalice da "blokiraju" njenog protivkandidata Emanuela Makrona, bivšeg bankara i ministra, za kojeg je rekla da je predstavnik postojećeg stanja i "arogantnog" finansijskog sektora.

Le Penova i Melanšon su zajedno osvojili oko 40 odsto glasova u prvom krugu izbora, nakon što su oboje vodili populističke kampanje usmerene na široko rasprostranjenu frustraciju birača preovlađujućom politikom, ocenjuje AP.

Marin le Pen osvojila je 21,30 odsto, a Melanšon 19,58 odsto glasova.

Uprkos razlikama u stavovima prema imigrantima i socijalnim temama, i Le Penova i Melanšon su skeptični prema Evropskoj uniji, protivnici su sporazuma o slobodnoj trgovini i obećavali su da će pomoći radnicima pogođenim globalizacijom.

Melanšon još nije poručio svojim biračima kako da se opredele u drugom krugu predsedničkih izbora 7. maja.

On je decenijama bio član umerene Socijalističke partije, a sada predvodi koaliciju radikalno levih organizacija među kojima je i francuska Komunistička partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: