Odložen protest kod Visokih Dečana

Dečanski ogranak Lige Istoričara na Kosovu "Ali Hadri", privremeno je odložio protest i jednosatnu blokadu puta prema manastiru Visoki Dečani.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.04.2017.

13:12

Odložen protest kod Visokih Dečana

Protest je odložen zbog ranije odluke kosovskog Ustavnog suda kojom je potvrđeno pravo vlasništva manastira nad 24 hektara zemlje.

Predsednik ogranka Seljim Ljokaj podneo je ostavku, i to, kako se navodi u saopštenju, nakon "ogromnih pritisaka predstavnika međunarodne zajednice u Prištini, i ogromnog pritiska od strane lokalnih faktora", da odustane od organizacije protesta.

Iz ogranka Lige istoričara Kosova u Dečanima ostavku predsednika i odustajanje od protesta objašnjavaju provokativnim tonom, da je manastir Dečani "snažniji" i od opštinske administracije u Dečanima i od čitavog Kosova, prenosi RTS.

Nakon Drugog svetskog rata manastiru je oduzeto preko 700 hektara zemljišta. U delu oduzetog imanju manastira, podignuta su dva preduzeća "Apiko" i "Ilirija".

Odlukom o vraćanju 24 hektara imanja manastiru, ta dva preduzeća ostaju na manastirskom imanju.

Sa tom odlukom ne slažu se ni u albanskom društvu istoričara, niti u lokalnoj samoupravi u Dečanima.

Kancelarija Evropske unije u Prištini pozvala je prošle nedelje kosovske vlasti da bez odlaganja sprovedu odluku Ustavnog suda kojom se potvrđuje pravo vlasništva manastira Visoki Dečani na 24 hektara zemljišta.

U Eparhiji raško-prizrenskoj pozivaju na poštovanje zakona i prava manastira Visoki Dečani da raspolaže svojim imanjem, i upozorovaju da bi najavljena blokada manastira predstavljala potvrdu verske i etničke netolerancije u Dečanima, koja se ne menja skoro 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: