Makron kritikovao Tursku

Kandidat za predsednika Francuske, centrista Emanuel Makroni zjavio je da se ne slaže s putem kojim je Turska krenula s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

23:05

Makron kritikovao Tursku
Foto: Tanjug/AP

"Duboko žalim zbog puta kojim je krenula Turska i ne slažem s tim", rekao je Makron kome će u drugom krugu 7. maja protivnik biti kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Penn.

Bivši ministar ekonomije je rekao da će Francuska, ukoliko on postane njen predsednik, "štititi demokratiju u svim zemljama", jer je "uloga Francuske da se drži vizije Evrope i njenih vrednosti".

Makron je i ranije kriitikovao održavanje referenduma u Turskoj o uvođenju predsedničkog sistema, navodeći da to glasanje "svedoči o sklonosti režima autoritarizmu".

Odnosi Turske i Francuske su zategnuti jer je Francuska pre nekoliko godina priznala da je otomanski masakr nad Jermenima bio genocid, a Makron je danas u Parizu prisustvovao godišnjoj komemoraciji.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno milion ipo Jermena što smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to bile žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane. Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: