"Mere protiv buke u BG bez smisla, samo su za jednu ulicu"

Udruženja Beograđani protiv noćne buke i Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku kritikovala su gradsku vlast zbog rešenja za problem noćne buke.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

12:41

Foto: Thinkstock

Kako navode, potrebno je rešenje za ceo Beograd, a ne za jednu gradsku ulicu.

Skupština Beograda usvojila je u četvrtak nove izmene Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata samo proširivši listu brojeva u Skadarskoj ulici na koje se odnosi ograničenje radnog vremena, jer su u međuvremenu ugostitelji, "tražeći rupu u zakonu", promenili prvobitne adrese u Cetinjskoj u pokušaju da izbegnu ograničenja.

"Uprkos tome što je najavila rešenje problema noćne buke za ceo grad do kraja 2016. godine, naprednjačka vlast u gradu nije uradila ništa od obećanog. Niti je oformila radnu grupu za buku, niti je obezbedila preuzimanje najavljenih nadležnosti od Republike, niti je donela podzakonska akta neophodna za sprovođenje zakona i inspekcijskih rešenja", piše u saopštenju.

Udruženja su dodala da gradska uprava ima i zakonsku obavezu da javnost izveštava o preduzetim merama koje se tiču zaštite od buke u životnoj sredini, što takođe ne čini, kao i da, u duhu dobre uprave, razvije dijalog sa javnošću o ovoj temi, barem tako što bi odgovarala na dopise i telefonske pozive, što takođe ne čini.

"Umesto toga, gradska uprava donosi besmislene mere čiji je jedini rezultat arčenje resursa komunalne policije, MUP-a i desetak republičkih, gradskih i opštinskih inspekcija - što sve plaćaju građani", navela su udruženja.

Prema udruženjima, taj gorući komunalni problem, koji pogađa sve gradske opštine, rešiv je jedino propisivanjem obavezne zvučne izolacije u kombinaciji sa ograničenjem radnog vremena, doslednim sprovođenjem mera zaštite javnog reda i mira, i visokim kaznama za prekršioce, koje se brzo i efikasno naplaćuju.

"Beograd zaslužuje samo noćni provod koji se temelji na uvažavanju ljudskih i građanskih prava i poslovanju po propisima, umesto na uzurpaciji javnog prostora, degradiranju životne sredine i ugrožavanju zdravlja ljudi", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: