SB UN preti novim sankcijama Pjongjangu

SB UN najoštrije je osudio najnoviju raketnu probu Severne Koreje i zapretio da će uvesti nove sankcije Pjongjangu zbog "izuzetno destabilizujućeg ponašanja".

Izvor: Tanjug

Petak, 21.04.2017.

00:42

SB UN preti novim sankcijama Pjongjangu
Getty Images

U jednoglasno izdatom saopštenju, SB UN zahteva da Severna Koreja ne sprovodi dodatne nuklearne probe i ocenjuje da su "nelegalne raketne aktivnosti" te zemlje "u velikoj meri povećale napetosti u regionu i šire", preneo je AFP.

Savet bezbednosti je zapretio "novim značajnim merama uključujući sankcije" u cilju rešavanja krize vezane za raketna lansiranja Severne Koreje.

Dok se u ranijim saopštenjima upozoravalo na nove mere, u usaglašenom tekstu se posebno pominju sankcije, što nagoveštava oštriji stav Saveta, primećuje francuska agencija.

Saopštenje SB UN, čiji su nacrt izradile SAD, usaglašeno je nakon što je Rusija insistirala na tome da se u konačnom tekstu istakne potreba za mirnim rešenjem "kroz dijalog".

Rusija je, inače, blokirala prethodnu verziju saopštenja - koje SB UN donosi nakon što je Severna Koreja u subotu pokušala da izvede raketnu probu - iako je Kina, saveznica Pjongjanga, podržala tu verziju.

Ruski predstavnik Petr Iljičev je, međutim, negirao da je Rusija blokirala saopštenje i rekao da su SAD "naglo" prekinule pregovore o zajedničkom stavu, navodi francuska agencija.

AFP podseća da je za saopštenja SB UN potreban konsenzus svih 15 članica tog tela.

SAD, koje ove meseca predsedavaju Savetom, zakazale su za narednu nedelju sastanak na ministarskom nivou o Severnoj Koreji, a sastanku će predsedavati američki državni sekretar Reks Tilerson.

Iako se ne očekuje da će na sastanku 28. aprila biti usvojena bilo kakva rezolucija, očekuje se da će SAD i njihovi saveznici pojačati pritisak na Kinu da iskoristi svoj uticaj i obuzda Pjongjang, zaključuje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: