Optužena 53 muškarca zbog "gej zavere"

Nigerijski tužioci optužili su 53 muškarca zbog "zavere u cilju organizovanja gej venčanja", zbog čega im preti kazna do 14 godina zatvora, javlja AFP.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

00:32

Optužena 53 muškarca zbog

Optuženi, između 20 i 30 godina starosti, pojavili su se juče u sudu u severnom grdu Zarija u državi Kaduna, nakon što su uhapšeni u hotelu gde su, navodno, prisustvovali venčanju, rekao je isti izvor.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni su uhapšeni 15. aprila, a optuženi su za zaveru, nezakonito okupljanje i pripadnost nezakonitom udruženju.

Venčani par je uspeo da pobegne, dok su se uhapšeni osumnjičeni, većinom studenti, izjasnili da nisu krivi i pušteni su uz kauciju.

Sudija je razmatranje njihovog slučaja odložio za 8. maj.

U Nigeriji su na snazi i sekularni i islamski zakoni, a i jedni i drugi zabranjuju homoseksualne odnose, navodi francuska agencija.

U januaru 2014, u toj zemlji je usvojen zakon pod mandatom bivšeg predsednika Gudlaka Džonatana, kojim su homoseksualne veze proglašene kažnjivim sa 10 do 14 godina zatvora.

Šerijatski zakoni, koji od 2000. godine važe u 12 pretežno muslimanskih severnih država, predviđaju čak smrtnu kaznu za osobe osuđene za homoseksualnost.

Ipak, mnogi osumnjičeni su pušteni na slobodu ili su oslobođeni uz kauciju, dok njihovi slučajevi ostaju u zastoju zbog tehničkih problema, napominje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: