Novi potres u Evropi: Italija pred početkom raspada?

Italijanske severne oblasti Lombardija i Veneto, u kojima je na vlasti desničarska Severna liga, održaće u oktobru referendume.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.04.2017.

17:52

Novi potres u Evropi: Italija pred početkom raspada?
Getty Images

One će to učiniti kako bi pokušale da dobiju veću autonomiju, najavio je predsednik Lombardije Roberto Maroni.

Rezultati glasanja neće biti obavezujući, ali bi pobeda mogla da ojača ligu i podršku popularnog guvernera oblasti Veneto Luke Zaja, koji je naširoko viđen kao potencijalni lider italijanskog desnog centra, prenosi Rojters.

"Referendumi će biti u oktobru", rekao je Maroni novinarima u Milanu i dodao da će tačan datum objaviti krajem nedelje.

Italijanski Ustavni sud odbacio je originalni plan koji je predložio Zaia.

Plan je, kako se navodi, podrazumevao da pitanje za građane bude da li žele da se Vendeto otcepi od Italije ili da zadrži kontrolu nad 80 posto poreza koji je prikupljen u regionu.

Umesto toga, pisaće: "Da li želite da Venetu budu odobreni dalji obrasci i specifični uslovi autonomije?"

Agencija navodi da pitanje u vezi sa Lombardijom još nije poznato.

Porez ostaje glavno pitanje. Lombardija koja je pored Milana komercijalni centar Italije i raspolaže sa otprilike petinom bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok Veneto proizvodi manje od 10 odsto nacionalnog BDP, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: