"Proverićemo navode poverenika o podacima bolesnika"

Ministar Nebojša Stefanović naložio je proveru navoda da je jedna PU tražila podatke o građanima koji se leče od bolesti ili devijacija duha ili svesti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.04.2017.

16:02

Foto: Tanjug

On je negirao da je centrala MUP-a do sada prikupljala takve podatke.

Stefanović je novinarima rekao da nema informacije o tim navodima i da je naložio proveru i istakao da to svakako nema veze sa centralom MUP-a, a da će, ukoliko je neko napravio prekršaj, biti preduzete odgovarajuće mere.

Na pitanje da li je MUP do sada prikupljao takve podatke, Stefanović je rekao da MUP podatke prikuplja u skladu sa zakonom, koji jasno propisuje šta može, a šta ne.

"Videćemo o čemu se radi, ne bih da se izjašnjavam o onome o čemu ne znam ništa", rekao je Stefanović i istakao da će javnost biti obaveštena o rezultatima provere i o tome da li je bilo propusta.

Ako je neko napravio prekršaj, biće preduzete sve odgovarajuće mere, istakao je Stefanović.

Poverenik Rodoljub Šabić ranije je saopštio da je pokrenuo postupak nadzora u MUP-u nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer je policijska uprava jednog grada od zdravstvene ustanove zatražila da im dostavi podatke građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F", odnosno od bolesti ili devijacija duha i svesti.

Kako je saopštio, u aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: