Rasprava o građanskom zakoniku produžena do kraja godine

Javna rasprava o Građanskom zakoniku Srbije produžena je za godinu dana, potvrđeno je za "Večernje novosti" u Ministarstvu pravde.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2017.

07:53

Rasprava o građanskom zakoniku produžena do kraja godine

S obzirom na to da je zvanični rok za njeno zaključenje istekao krajem prošle godine, to znači da je rasprava produžena najmanje do kraja ove godine.

U Komisiji za izradu Građanskog zakonika i u Ministarstvu pravde kažu da i dalje stižu sugestije i primedbe.

Predlozi su sistematizovani u 2.838 članova i više od 450 alternativnih rešenja o kojim će se Komisija izjasniti pre utvrđivanja Nacrta Građanskoj zakonika.

Opšta ocena iz javne rasprave je, kako pišu "Novosti", da su prihvatljivi i koncepcija Prednacrta i njegova osnova rešenje.

Najveće interesovanje, kažu u Komisiji i Ministarstvu, izazvala su predložena rešenja u delu o porodičnim odnosima - o crkvenom zaključenju braka, surogatu materinstva, hranjeništvu, zabrani fizičkog kažnjavanja dece, lišavanju poslovne sposobnosti, odlučivanju o stavljanju pod starateljstvo, uvođenju nepotpunog usvojenja, zajedničkoj imovini supružnika i o procesnim pravilima o porodičnim sporovima.

Podeljena su mišljenja o uvođenju prava na dostojanstvenu smrt (o eutanaziji), profesionalnoj odgovornosti lekara ili drugog medicinskog osoblja, kao i odgovornost za štete od terorističkih akata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: