Gužve ispred RFZO, "Sve kancelarije znam napamet"

Od produžetka roka za izdavanje zdravstvenih knjižica prošlo je tri meseca, a gužve ispred ispostava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ne jenjavaju.

Izvor: B92

Sreda, 05.04.2017.

20:24

Gužve ispred RFZO,

I upravo zbog toga Fond je aktivirao elektronski servis za proveru statusa proizvodnje zdravstvenih kartica, kako građani ne bi morali satima da čekaju u redovima.

Dolazak u zoru jedini je način da se dobije broj sa kojim može da se dođe do šaltera - tvrdi nekoliko desetina ljudi koji su satima čekali u redu ispred zgrade niškog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Predao sam oko petog novembra. Dolazio sam možda oko deset puta do sad. I tek sad je stigla", kaže jedan od prisutnih.

"Ali ovo je stvarno sramota što se čeka ovoliko. Od pet sati jutros čekam, da uzmem broj. I uzeo sam broj", poručuje drugi.

"Ja sad znam sve kancelarije napamet. koje su. Ja sam sad ovde kao njihov službenik", čuje se iz reda.

Međutim, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da su angažovali sve raspoložive kapacitete i da očekuju da se u naredna dva meseca izrade sve kartice. Oni su apelovali na građane da do tada koriste elektronski servis za proveru statusa izrade zdravstvenih kartica.

"Na današnji dan, od 6 823 000 naših osiguranih lica, elektronsku karticu je dobilo 4 600 000. Klikom na dugme, na link gde piše 'proverite', ukucavanjem svog LBO broja, možete da se informišete da li je vaša kartica proizvedena i tek tada da odete u ispostavu", navodi direktorka RFZO Verica Lazić.

Naizgled vrlo korisno, ali za stariju populaciju očigledno prilično komplikovano.

"Ja ne umem da koristim internet", jedan je od odgovora na pitanje - Da li znate da i elektronskim putem možete da proverite.

"To ću da iskoristim, samo unuka da pozovem da bi me on prijavio, ništa više neću ovako da čekam", kaže drugi.

"Znači sin da uđe na sajt i može da proveri da ne dolazim? Važi", konstatuje treći.

Da li uz pomoć sina ili unuka, provera statusa izrade kartice sada se meri jednim klikom na sajt RFZO, a ne satima čekanja u redu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: