NUNS i NDNV: Novac građana zloglasnom Informeru

NUNS i NDNV smatraju da je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja potpuno obesmišljen.

Izvor: B92

Sreda, 05.04.2017.

15:01

NUNS i NDNV: Novac građana zloglasnom Informeru

Oni ističu da se "najnoviji skandal" desio u Bačkom Petrovcu "gde je 'stručna komisija' dodelila 200.000 dinara zloglasnom listu Informer, koji je uz Srpski telegraf neslavni šampion u kršenju etičkog kodeksa, i to prema monitoringu Saveta za štampu".

"Podsećamo da je jedan od osnovnih kriterijuma za sufinansiranje javnog interesa u medijima upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije, a da je u pojedinim lokalnim samoupravama i Srpski telegraf dobijao novac na konkursima", navodi se u saopštenju.

"U Bačkom Petrovcu 1.000.000 dinara dobio je i portal blizak SNS-u, brif.rs, koji je registrovan pre nešto manje od tri meseca i koji je novac dobio i na konkursu u Sremskim Karlovcima", dodaju oni.

NUNS i NDNV navode da je proces konkursnog sufinansiranja obesmišljen činjenicom da se u praksi pretvorio u svoju suprotnost, "odnosno u mehanizam za plaćanje medija bliskih vlasti i medija koji drastično i svakodnevno krše profesionalna i etička pravila".

"Postoje brojni dokazi da se na lokalnom nivou pretvorio i u organizovanu kriminalnu delatnost, gde lica povezana međusobno i sa Srpskom naprednom strankom, koji su pritom delegirani od režimskih medija i fantomskih udruženja - u pojedinim opštinama i gradovima raspoređuju novac građana, a u drugim ga dobijaju, a sve uz ozbiljna kršenja zakonskih i podzakonskih akata", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: