Blokade na Kosovu, Srbi ne mogu na miting podrške Vučiću

Više od 60 autobusa sa Srbima koji su se uputili na miting podrške predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću u Leposavić zaustavljeno je južno od Ibra.

Izvor: Beta

Sreda, 29.03.2017.

10:11

Blokade na Kosovu, Srbi ne mogu na miting podrške Vučiću
Foto: Tanjug

Kako je Tanjugu rečeno u pokrajinskom odboru Srpske napredne stranke, oko 3.000 ljudi je sprečeno da prođe prema Leposaviću.

Putevi su, prema prvim informacijama, blokirani u blizini Novog Brda, Velike Hoče, Štrpca i Goraždevca. Reporter B92 javlja da su svi autobusi iz Gračanice vraćeni i da nijedan nije mogao da nastavi ka Leposaviću.

Prema nezvaničnim informacijama koje stižu sa terena, blokade su bile različite prirode - neke autobuse su zaustavljali policajci, neke obični građani svojim automobilima, a neke čak i specijalna jedinica ROSU.

Kako javlja agencija Srna, tridesetak autobusa sa Srbima iz Kosovskog Pomoravlja vraćeno je nazad nakon što su vozila kamenovali pripadnici radikalnog albanskog pokreta "Samoopredeljenje". Vozila su, javlja Srna, kamenovana u mestu Labljane, na putu Gnjilane-Gračanica.

U Leposaviću je zakazan predizborni miting Srpske napredne stranke na kojem će govoriti, kako je ranije najavljeno, potpredsednik SNS Marko Đurić i članovi Predsedništva SNS Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

Poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Bojan Mitić izjavio je da su pripadnici Kosovske policije danas na dva mesta zaustavili autobuse sa Srbima koji su krenuli na miting u Leposavić, koji se održava povodom predsedničkih izbora.

Mitić je rekao da je policija autobuse koji se kreću iz enklava južno od Ibra zaustavila na dva mesta u blizini Miloševa, a kod Vučitrna. Osim autobusa, zaustavljaju i putnička vozila.
Foto: Tanjug
Takođe, rekao je da su specijalci iz jedinice ROSU zaustavili tri autobusa u kojima su bili Srbi iz Štrpca i pretresli ih.

Mitić je rekao da je na razne načine zaustavljeno oko 60 autobusa koji su krenuli na miting i dodao da je taj "demokratski čin Kosovske policije prevršio svaku meru".

Marijan Šarić iz Orahovca rekao je agenciji Beta da je jutros grupa od dvadesetak Albanaca svojim automobilima blokirala izlazak autobusa sa Srbima iz Velike Hoče koji su krenuli u Leposavić na miting.

Predsednički kandidat i premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u utorak da neće ići na miting u Leposavić na Kosovu.

"Da li ću da dolazim sa (Aleksandrom) Vulinom, (Nebojšom) Stefanovićem ili nekim trećim, neće mi oni naređivati. Taj film nećete da gledate", rekao je Vučić i dodao da je odustao od posete Leposaviću, jer ne želi da izlaže neprijatnosti Srbe s Kosova.

SPS osudio blokadu puteva prema Leposaviću

Pokrajinski odbor Socijalističke partije Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudio blokadu kretanja prema Leposaviću.

Kako se navodi u saopštenju, sve putne pravce južno od Ibra blokirale su privremene kosovske institucije i KPS, kako bi se sprečio odlazak Srba na promotivni skup vladajuće koalicije u Leposaviću, za predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića.

"To predstavlja grubo kršenje elementarnih ljudskih prava, kao što je pravo na slobodu kretanja. Ovim putem želimo da obavestimo međunarodnu javnost i njihove predstavnike u Prištini da odmah reaguju i omoguće slobodu kretanja na celoj teritoriji Kosova i Metohije", ističe se u tekstu.

Ovakvi potezi i ovakvi postupci neće sprečiti socijaliste KiM da u nedelju 2. aprila na izborima izađu masovno i glasaju za Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: