Moskva će obučavati kurdske borce u Siriji

Rusija će obučavati kurdske snage u Siriji u skladu s postignutim dogovorom dve strane, rekao je portparol glavne kurdske naoružane grupe u zaraćenoj zemlji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.03.2017.

17:39

Moskva će obučavati kurdske borce u Siriji
Foto: Thinkstock

"Postoji dogovor između naših trupa i ruskih trupa u Siriji (...) po kome ćemo mi dobiti obuku u modernim borbenim taktikama", rekao je za AFP Redur Šelil, portparol Zaštitnih jedinica kurdskog naroda (YPG).

On je rekao da je to prvi dogovor ove vrste između kurdskih sirijskih snaga i Rusije, saveznika vlasti Bašara el Asada, koji se bori protiv pobunjenika i ekstremista.

Obuka će početi uskoro u kampu u Afrinu, u severnoj provinciiji Alep, rekao je Šelil. On je dodao da su ruske snage već prisutne u Afrinu, jednom od tri poluautonomna kurdska kantona u Siriji.

Šelil je rekao da taj sporazum predstavlja pozitivan korak u borbi protiv terorizma.

U borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država Kurde tradicionalno podržavaju SAD.

Ova objava o ruskoj pomoći Kurdima data je u vreme kada se Rusija približava Turskoj, koja podržava pobunjenike u Siriji i istorijski je neprijateljski nastrojena prema Kurdima.

Ankara smatra grupu YPG svojim najvećim neprijateljima i svrstava je u terorističku oranizaciju, kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja deluje u Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: