Info park proslavlja "rođendan i po"

Uz melodiju avganistanske muzike i sveže urme, beogradski projekat pomoći izbeglicama i migrantima Info park danas slavi godinu i po postojanja.

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2017.

16:02

Default images
Foto: Info park

Postoje razlozi za proslavu, pošto je u proteklih 18 meseci pružena pomoć za 150.000 izbeglica (115.000 u Beogradu, 15.000 u Dimitrovgradu i 30.000 u Preševu).

Info park je otvoren u septembru 2015, zajedničkom inicijativom Trag fondacije i Fonda B92, kao odgovor na izbegličku situaciju i stalni dolazak velikog broja izbeglica iz Azije, Afrike i sa Bliskog istoka. Počeo je da radi kao mali, ali prvi centar za pružanje informacija u parku kod hotela Bristol, neposredno pored glavne autobuske stanice u Beogradu (BAS). Kako je broj novopridošlih rastao, rasle su i njihove potrebe, a Info-park je uvodio nove usluge koje su uključivale obezbeđivanje zaštite za porodice, žene, maloletnike bez pratnje i ranjive pojedince i pojedinke. Tokom ovih godinu i po, u saradnji sa drugim specijalizovanim organizacijama poput Atine, Beogradskog centra za ljudska prava, Azil info-centra (kasnije CRPC), Praxisa, IOM-a, UNHCR-a, Lekara bez granica, Lekara sveta i drugih, omogućili smo da svako dobije traženu pomoć.

Od maja 2016. Info park je vodio računa da niko ne bude gladan, tako što je do 24. oktobra deljeno prosečno hiljadu i po kuvanih obroka dnevno (250.000 tokom celog perioda). Takođe, obezbeđena je neophodna humanitarna pomoć u odeći, obući, higijenskim proizvodima, kao i podrška kroz druge aktivnosti u partnerstvu sa organizacijama kao što su: CARE, Save the Children, Refugee Aid Serbia, Caritas, Hot Food Idomeni, Philanthropy, JRS, Evangelist Church itd.

Od 10. novembra 2016. Info park se preselio u svoje sedište u Ulici Gavrila Principa 55. U novom prostoru od 135 kvadratnih metara otvorila se mogućnost za nove aktivnosti, fokus je na zaštiti i osnaživanju izbeglica i migranata, a dodatno se nastavilo sa informisanjem, časovima jezika i radionicama u okviru sigurne zone. „Posebno smo ponosni na aktivnosti osnaživanja žena i devojčica u Beogradu, kroz časove nemačkog jezika, radionice ženskih prava, jogu i druge aktivnosti podrške koje utiču na njihovo samopouzdanje“, rekla je Marija Mitrović, menadžerka projekta.

Uprkos smanjenom broju dolazaka, pred Info-parkom ostaju izazovi, a naša inicijativa će nastaviti da ulaže napore kako bi se odgovorilo na potrebe svakog migranta i izbeglice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: