Hrvati u strahu zbog pretnji Erdogana,"ugrožen ceo Balkan"

Ukoliko se ostvari pretnja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da prema Evropi pusti milione izbeglica, Hrvatska strahuje da bi im se mogla naći na putu

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.03.2017.

14:43

Default images
Foto: Thinkstock

Eksperti upozoravaju da te pretnje nisu isprazne i ne odnose se samo na Hrvatsku, već na ceo Balkan, a pre svega na Makedoniju.

Demograf Stjepan Šterc smatra da tu pretnju treba ozbiljno shvatiti, dok stručnjak za islam Vedran Obućina kaže da se tu pre svega radi o Erdoganovom populizmu.

"Ta priča neće tako jednostavno završiti i sigurno je da o tome treba ozbiljno razgovarati. Pitanje migracija i njihovo usmeravanje prema Evropi biće jedno od ključnih u doglednoj budućnosti", kaže Šterc za Glas Slavonije

Dodaje da se, s obzirom na specifičnost, dužinu i otvorenost svoje granice prema susednim zemljama, Hrvatska gotovo ne može ozbiljnije postaviti kao, na primer, Slovenija i Mađarska.

Smatra da je to pitanje organizovanosti samog MUP-a.

“Ne znam kakva je ona, no ono što se vidi prema van i može iščitati iz izjava, komentara i analiza, ne čini mi se da je to postavljeno na strateškoj razini ozbiljnosti kao u zemljama severnije od Hrvatske”, zaključio je Šterc za hrvatski Index.hr.

Politikolog Vedran Obućina, ekspert za islamski svet, kaže da se tu pre svega radi o uobičajenom Erdoganovu populizmu, koji je najviše usmeren na njegove birače u vezi s predstojećim referendumom, a ne toliko o poruci Evropi.

"Ako bi se hipotetički, s lepšim vremenom, i dogodilo da dođe do kretanja stanovništva, mislim da će ono opet biti nalik onom prethodnom, kada su se oni grupisali na grčko-makedonskoj granici. A i tada to neće biti tako organizovani protok ljudi kao pre dve godine. Ako do toga dođe, to bi dovelo do teških političkih posledica na celom Balkanu, pre svega u Makedoniji, kao dodatna tačka u tamošnjem haosu", naveo je Obućina.

S obzirom na to da Makedonija, kako kaže, nema vladu, predsednik bi trebalo da uvede vanredno stanje.

"Srećom, nijedna strana tamo nema snage za ratni sukob. To se može odraziti i na predsedničke izbore u Srbiji, a bugarska vlada ima određene simpatije prema Rusiji, što bi Erdogana moglo da spreči da ne otvara granicu prema Bugarskoj. A ilegalni prelasci mogli bi ostati na nivou na kojoj ih ima i sada", zaključio je Obućina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: