SPC zabranila pihtijadu: Zvoniće vam mrtvačka zvona

Održavanje tradicionalne "Pihtijade" u mestu Rumenka pored Novog Sada odloženo je posle upozorenja episkopa Bačkog Irineja Bulovića.

Izvor: Blic

Nedelja, 05.03.2017.

17:59

SPC zabranila pihtijadu: Zvoniće vam mrtvačka zvona
Foto: Thinkstock

Kako kaže organizator Branislav Popović, možda je uopšte i ne upriliče jer će posle Uskrsa već biti pretoplo za pihtije.

Irinej Bulović, episkop bački, zapretio je organizatorima Rumenačke pihtijade da će biti anatemisani iz crkve uz zvonjavu mrtvačkih zvona ako ovu "pagansku manifestaciju" organizuju u vreme posta.

Zbog posta odložena je i druga vojvođanska "kulenijada", ali u Baču, koja okuplja ljubitelje kulena, piše dnevni list "Blic".

"Nismo mogli da organizujemo pihtijadu po onom minusu, ko bi nam došao, jedino to možemo da uradimo sada. Ali prvo se pobunio crkveni odbor u Rumenci, a posle i sam Irinej. Trebalo je da dođe stotinu izlagača iz svih krajeva Srbije i regiona, nisam hteo da ljudi dožive neprijatnosti i da se mi Rumenčani svađamo. Pritisak je bio ogroman i odustali smo", kaže Popović.

Njegova manifestacija drži Ginisov rekord u najdužoj pihtiji na svetu.

"Sveštenici se pitaju za sve, pa smatra da je krajnje vreme i da izađu na izbore", kaže Popović.

Neprijatnosti su počele upozorenjem crkvenog odbora da "organizuje pihtijadu u vreme časnog posta, kada se vernici duhovno pripremaju za svetu tajnu pričešća i kada treba da miruju, a ne da budu sablažnjeni na ovakav način".

Kad nisu hteli da odustanu od događaja, stiglo je i pismo Irineja koje ih je sve šokiralo.

"Ukoliko organizujete ovu pagansku manifestaciju u toku posta, pravoslavna Eparhija bačka će objaviti saopštenje i pozvati vernike da stanu u odbranu svetog posta. Za vreme održavanja pihtijade, kapije porte hrama će biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Svi članovi Upravnog odbora pihtijade biće anatemisani iz crkve, sveštenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje dece jer ona nisu kriva za greh i ludost roditelja", saopštio je Irinej organizatorima.

Iz Turističke organizacije Bača, koja organizuje Kulenijadu, potvrđuju da su zbog posta odustali od manifestacije i da će je održati posle Uskrsa. Kako dodaju, sa crkvom nisu imali problema, niti im je ko pisao, nego su sami tako odlučili.

Meštani Rumenke kažu da imaju važnijih problema od mršenja tokom posta, ali da ne vide razlog zašto tenzije moraju toliko da se podižu zbog obične pihtije.

"Biti vernik danas je i moda. Pretpostavljam da je dobar deo tih inkvizitora koji sada sede po crkvenim odborima u našoj zemlji nekada bio u Komunističkoj partiji. Ali valjda je sve to ljudski. Ipak, ja tu ne vidim problem, preterano je da se pihtijada ne održi, ko posti ne mora da dođe", navodi Đorđe P. iz Rumenke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: