Umesto u sud – svi kod notara

Dokumente, od srede, građani Srbije više neće moći da overavaju u opštini ili sudu, već isključivo kod javnog beležnika, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

22:01

Default images

Tako će biti svuda, izuzev u gradovima u kojima notari ne postoje.

To se odnosi na sve overe dokumenata za upise u škole ili na fakultete, dokumentacije potrebne kod konkurisanja za posao ili za vađenje invalidske penzije...

Tu su i overe saglasnosti roditelja za izvođenje deteta iz zemlje, pa potvrde o isplati na osnovu kupoprodaje nepokretnosti, overe punomoćja, ugovora o zakupu, overe prepisa diploma i raznih drugih dokumenata...

Cene overa su, kako kaže Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, niže nego što su bile kod lokalnih samouprava, ali više nego u sudovima.

Primera radi, prosečna overa potpisa kod notara je 360 dinara sa PDV, u velikom broju opština je premašivala 400, dok je u sudovima bila oko 160 dinara.

Prema javnobeležničkom cenovniku, potpis za privatno lice košta 360, a za pravno 1.260 dinara. Overa prve stranice dokumenta je 540, a svake naredne po 360 dinara, s tendencijom da se cene svih strana izjednače.

Strana overe prepisa košta 270 dinara, a izlazak notara na teren (npr. u bolnicu ili zatvor) je 2.700 dinara. Potvrda da je neko lice u životu je 540 dinara.

U isključivoj nadležnosti notara do sada je bio samo promet nepokretnosti. Ostavinske postupke beležnici rade samo onda kada im sud poveri taj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: