Ministar: Počinje akcija "Negujmo srpski jezik"

Akcija "Negujmo srpski jezik" zvanično počinje i u Srbiji, a njom se želi da se pažnja javnosti usmeri ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2017.

09:34

Ministar: Počinje akcija
Tanjug

To je izjavio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Predviđeno je da se u gradovima Srbije održi prvo promocija postera "Negujmo srpski jezik", gde veliki broj poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmišu tačne odgovore na neke jezičke nedoumice koje su vrlo česte, akcija je bila na nivou grada Beograda, mnogi su se odazvali našem pozivu, a sad smo je podigli na viši nivo", rekao je Vukosavljević za RTS.

Napominje da akcija, koja počinje u Nišu, podrazumeva obilazak 17 okruga u Srbiji, a predviđeno je da traje u dva dela, do juna meseca, pa nakon letnje pauze.

Akcija "Negujmo srpski jezik", koja je trajala u glavnom gradu, bila je inicijalna faza akcije, kaže ministar, u kojoj je želja bila da se skrene pažnja na neke jezičke probleme i kulturu govora, sa smislom da se obrati pažnja na kulturu govora.

Vukosavljević kaže da se tom akcijom želi staviti tema jezičke kulture, opšte pismenosti na dnevni red, pod pažnju javnosti, koja je kao i druge javnosti u svetu pod uticajem duha vremena, globalnog duha i zatrpana je različitim sadržajima.

"Od komercijalnih reklama, da suvi vrat košta 299,99, do 'šokantnih' porasta i padova temperature i raznih drugih stvari, manipulacije ljudskom svešću i opšteg talasa banalizacije tema u javnom saobraćaju. Ovo nije epohalna stvar, ali želimo da tema jezičke kulture, kulture govora, gajenje i negovanje srpskog bude jedna od tema koja je pred očima javnosti i pod pažnjom javnosti", rekao je Vukosavljević.

Dodao je da je postignut dogovor sa REM-om, da se himna akcije, koju izvodi hor "Čarolija" emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

"Jednostavno, upalili smo reflektore na temu jezika, kulture, zaštite jezičke kulture, govora, načina izražavanja, želimo da ta tema bude jedna od glavnih u našem društvu", rekao je ministar.

Govoreći o ćirilici, Vukosavljević kaže da je donekle zadovoljan njenim statusom u javnom prostoru, za koji ocenjuje da je relativno dobar, budući da u javnom saobraćaju između institucija Repubike Srbije postoji obaveza korišćenja ćiriličnog pisma.

"To je normativno solidno rešeno, međutim lično nisam zadovoljan. Preveliki je broj javnih ispisa na latinici, naravno to nije rat ćirilice i latinice, nije reč o teoriji zavere, niko neće da uguši ćirilicu, već je reč o duhu vremena", smatra ministar.

Prema njegovim rečima, latinično pismo praktično je u globalnoj upotrebi, dominira u medijima, na internetu, nameće se samo zbog okolnosti, te da pojedini izdavači knjiga, zbog relativno razumnih komercijalnih razloga, većinu naslova štampaju na latinici i objašnjavaju da moraju da nastupe i na drugim tržištima.

Međutim, kaže ministar, ako se ne bude vrlo pažljivo insistiralo i bilo uporno da se ćirilica koristi što je više moguće, "preti strašna opasnost da se za dve-tri decenije neko probudi i shvati da niko ne koristi ćirilicu".

"Vrlo je važno da se u razumnoj meri, koliko god možemo, trudimo da očuvamo naše tradicionalno pismo, da bude što više u upotrebi, i na ulici, u imenima radnji, poslovnih prostora, svuda gde je moguće, to je suštinska stvar za očuvanje jezičke kulture i uopšte kulture jednog naroda", rekao je Vukosavljević.

On je napomenuo da je Strategija kulturnog razvoja praktično gotova, da je to jedan od najtemeljnih dokumenata kulture jednog naroda.

"Prvi put Srbija će imati Strategiju, koja, kada se usvoji u Skupštini, postaje stožerni dokument onoga što u kulturi ove zemlje treba da se radi u narednih 10 godina", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: