Nekoliko hiljada na protestu sindikata u Beogradu

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2003.

09:12

Default images

Nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata Srbije protestovalo je u sredu ispred zgrade Skupštine Srbije zahtevajući da Vlada podnese ostavku, da budu raspisani parlamentarni izbori i da se uvede moratorijum na privatizaciju. Protest je završen predveče, a predstavnici SSSS-a najavili su će njihovi članovi ostati na ulici dok se ne raspišu vanredni izbori. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u naredna tri dana, od ponedeljka sledi radikalizacija protesta. Predvođeni predsednikom sindikata Milenkom Smiljanićem, uz povike “Dole vlada!” i “Lopovi-lopovi!”, radnici su četiri sata proveli ispred zgrade Skupštine, čekajući rezultate razgovora sa  poslaničkim grupama i sa predsednicom Skupštine Natašom Mićić. Nakon neuspelih pregovora, SSSS najavio je novo okupljanje za četvrtak. Iako je na početku današnjeg protesta rečeno da nije u pitanju stranačko okupljanje, članovima Sindikata, obratili su se predstavnici stranaka bivšeg režima - Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Stranke srpskog jedinstva.

 “Došli smo da bi se znalo da nismo zadovoljni, ništa više”, rekao je reporteru B92 jedan od demonstranata. “Očekujemo da potvrdimo da su pali”, rekao je drugi. Jedan od brojnih govornika, koji su se obraćali sindikalcima sa improvizovane govornice sa kamiona, rekao je da je svaki zahtev SSSS socijalni. “Mi smo Vladi dali još letos osam socijalnih zaheva. Ni jedan nije ispunila”, rekao je on. Predstavnik SPS-a Zoran Anđelković poručio je radnicima da fabrike moraju pripadati radnicima. “Socijalistička partija Srbije će vam uvek davati podršku, da ova Vlada ode, a da vi izaberete koju hoćete”, rekao je Anđelković. Na pitanje reportera B92 zbog čega su sindikalci dozvolili da im se obrćaju predstavnici bivšeg režima, Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva je rekao: “Nemojte tako. Apsolutno svaki narodni poslanik, koji bi se ovde danas pojavio, imao bi šansu da nam se obrati u funkciji narodnog poslanika. Znači, nije problem u tome što su nam se obraćali predstavnici bivšeg režima, već u tome što nam se nisu obratili predstavnici sadašnjeg režima”. Milenko Smiljanić, lider SSSS, je rekao: “Svi oni obećavaju da će, kada bude skupštinsko zasedanje, da glasaju za smenu Vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora”.

U maršu koji je prethodio mitingu ispred Skupštine, nekoliko hiljada sindikalaca protestovalo je centralnim gradskim ulicama. Prvobitno je bilo najavljeno da će šetnja biti organizovana do Skupstine Srbije, uprkos zabrani okupljanja ispred parlamenta u vreme zasedanja. Sindikalci koji protestuju danas u centru Beograda, tražeći ostavku Vlade Srbije, raspisivanje izbora i moratorijum na privatizaciju, ipak su se okupili ispred Skupštine Srbije. Policajci, njih stotinak, koji su tokom prepodneva u punoj opremi bili raspoređeni oko Skupštine Srbije, u međuvremenu su sklonjeni i ispred parlamenta je samo skupštinsko obezbeđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: