"Filipinska policija počinila zločine protiv čovečnosti"

Filipinska policija je moguće počinila zločine protiv čovečnosti, saopštila je međunarodna organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti internešenel.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 31.01.2017.

23:48

Foto: Tanjug

Kako navode, to je učinjeno ubijanjem hiljada trgovaca drogom i osumnjičenih narkomana ili plaćanjem treće strane da počini ta ubistva u okviru borbe protiv droge koju je pokrenuo predsednik Rodrigo Duterte.

U izveštaju objavljenom posle detaljne istrage, ova nevladina organizacija optužila je filipinske policajce da su počinili druga krivična dela u velikim razmerama paralelno sa ovim ubistvima počinjenim bez sudskog procesa koja su u najvećoj meri usmerena protiv siromašnih.

"Na osnovu naređenja sa vrha, policajci i nepoznate ubice imaju za metu svaku osobu za koju se sumnja da prodaje ili konzumira drogu", rekla je za agenciju Frans pres Ravja Rageh, savetnica organizacije.

Po njenim rečima, istraga pokazuje da je taj talas vansudskih ubistava "bio široko rasprostranjen, nameran i sistematski, "što možda odgovara zločinima protiv čovečnosti".

Amnesti navodi čitav niz zločina koje su prema njihovoj istrazi izvršili policajci, kao što je ubistvo nenaoružanih osoba, montiranje dokaza, plaćanje ubica da ubijaju narkomane ili da pokradu žrtve.

"Policajci se ponašaju kao kriminalci iz podzemlja koje oni treba da nateraju da poštuju zakon", navodi organizacija.

Rodrigo Duterte pobedio je na predsedničkim izborima 2016. uz obećanje da će iskoreniti trgovinu drogom na Filipinima tako što će ubiti sve koji se bave njenom trgovinom. On je rekao da će se ribe u zalivu Manile hraniti njihovim leševima.

Od kada je preuzeo dužnost krajem juna prošle godine policija je saopštila da je ubila 2.551 osobu dok je još 4.000 drugih umrlo u nerazjašnjenim uslovima, prema zvaničnim podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: