Teksas raspravlja o teoriji evolucije u udžbenicima

Odbor za obrazovanje američke države Teksas održao je javno saslušanje o tome na koji način će se u školama učiti teorija evolucije.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 31.01.2017.

21:33

Teksas raspravlja o teoriji evolucije u udžbenicima
Foto: GettyImages

Komitet sastavljen od nastavnika i profesora univerziteta predložio je tom odboru da se iz srednjoškolskih udžbenika za biologiju izbaci nekoliko pasusa u kojima se, pored teorije evolucije, govori o drugim mogućim objašnjenima za nastanak čoveka.

Komitet smatra da se na učenje tih davno osporenih teorija gubi previše vremena i da pored toga učenike ostavljaju u nedoumici da li je viša sila (Bog) stvorila univerzum (kreacionizam).

Nakon saslušanja, odbor koji odlučuje šta će pet miliona teksaških đaka učiti u školama, tokom ove nedelje će preliminarno glasati da li da promeni gradivo koje je deo nastavnog plana i programa od 2009. godine, da bi konačnu odluku o izbacivanju pasusa doneo u aprilu.

Naučnici tvrde da ovi pasusi dozvoljavaju uplitanje religije u nauku, dok pristalice kreacionizma tvrde da ponuđene alternativne teorije razvijaju kritičko razmišljanje.

Nastavnici smatraju da nema potrebe da se učenicima nude sva moguća objašnjenja, s obzirom da su anti-evolucione teorije odavno naučno osporene i da su bile zasnovane na "pseudo nauci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: