Tačno 13 godina se ne pije voda u Zrenjaninu

Navršeno je tačno 13 godina od kada je rešenjem sanitarnog inspektora upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena za piće i pripremu hrane.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

17:11

Tačno 13 godina se ne pije voda u Zrenjaninu
Foto: Thinkstock

Zabrana je izdata zbog nedozvoljene količine arsena u vodi.

Arsen u vodi čašama ne škodi. Na pranje čaša, tuširanje, zalivanje bašte svela se sva upotreba vode iz zrenjaninskog vodovoda.

Građani kažu da svi znaju da u njoj ima arsena, da je ne koriste, ali da je oduvek plaćaju kao redovnu iako je u praktično pitanju otpadna voda.

Zbog toga što je voda neispravna, zrenjaninski ugostitelji galonima vode svakodnevno se snabdevaju. Narudžbina – kafa i čaša vode – nije im mila.

"Pošto je kvalitet vode u Zrenjaninu takav kakav je, mi smo prinuđeni da, za razliku od drugih ugostiteljskih objekata prinuđeni, da tu vodu dajemo iz aparata", kaže Natalija Palinkaš Dacin.

Gostima se ta voda ne naplaćuje.

Problemi sa vodom u Zrenjaninu nisu od juče. Ni od pre nekoliko godina. To vreme meri se decenijama. Od 75. godine, građani su slušali o raznim projektima, fabrikama i prečišćivačima.

Fabrika vode na koju Zrenjaninci čekaju decenijama još nije završena. Nadležni su najpre najavljivali da bi trebalo da bude završena krajem 2016. godine. Građevinski radovi još su u toku, ali nadležni ovoga puta ne žele da preciziraju kada će tačno biti završena.

Građevinske radove na halama za prijem opreme nije zaustavio ni minus. Ipak, ima i onih koje jeste. Izolacija zidova na bazenima za prijem sirove vode i bazenima pitke vode čekaju temperaturu u plusu. Iznad pet stepeni.

"Nakon toga što se bude završila izolacija bazena, oni će biti u upotrebi, tada će moći da bude završen i probni rad samog postrojenja, mesec dana nakon probnog rada postrojenja, građani u svojim slavinama mogu da očekuju pitku vodu", kaže Siniša Gajin iz "Vodovoda i kanalizacije".

Gradonačelnik Zrenjanina ponosan je što će fabrika biti završena baš u njegovom mandatu. Uz jednu dobru, ide i jedna manje dobra vest. Poskupljenje.

"Da, kad budemo rešili fabriku, kad bude stavili u upotrebu pogon, biće korekcija cena, ali cena neće biti veća nego u Novom Sadu ili u Beogradu", kaže Čedo Janjić, gradonačelnik Zrenjanina

Građani ne razumeju na osnovu čega će to poskupljenje biti uvedeno.

"Pa, ne znam na osnovu čega, ako smo do sad otpadnu vodu plaćali po ovoj ceni, onda koliko treba da bude skuplja ova voda", kažu oni.

Koliko će biti skuplja neki Zrenjaninci ne žele ni da računaju. Kažu, računicama se nisu bavili ni svih ovih godina kada su vodu kupovali.

"To i koliko potrošim benzina za kola nikad ne računam, jer kad bih računao pitanje je da li bih se i vozio i da li bih pio vodu", kaže jedan Zrenjaninac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: