"Albanci su želeli rat... Svaki sledeći pokušaj..."

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će se svaki sledeći pokušaj Prištine da izazove sukob završiti loše.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2017.

12:52

Tanjug

On je izneo takav stav posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, zakazane posle incidenta sa vozom koji je trebalo iz Beograda da ode u Kosovsku Mitrovicu, prvi put posle 18 godina i napetosti tim povodom na administrativnim prelazima.

“Neka o tome razmišljaju Albanci i njihovi sponzori. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije. Kosovo i Metohija su međunarodno-pravno deo Srbije“, rekao je Nikolić posle sednice.

Pročitajte još: Šaljemo vojsku na Kosovo, ako Srbi budu ubijani

Prema njegovim rečima, subota je bio dan kada se došlo do ivice sukoba, iako se Beograd, kaže, trudio da to ne pokaže.

“Pojavljivanje jedinica ROSU je bio znak da Albanci žele rat“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija od Evropske unije očekuje odgovor na pitanje da li je tačna izjava kosovskog premijera Ise Mustafe da je Priština za svaki potez imala saglasnost iz Brisela.
Tanjug
Kako je istakao, jedna od tema dijaloga Beograda i Prištine u budućnosti mora da bude i voz, odnosno sloboda kretanja.

Nikolić je ocenio i da su postupci Prištine povodom “srpskog voza“ bili “trzaji odlazeće američke administracije“.

Nikolić je rekao da su u okolnostima “izazova kakav je juče bio“, on i premijer odlučili da zaustave jedan putnički voz, koji je bio toliki problem za EU, SAD, privremene institucije u Prištini.

“Sve je bilo na ivici sukoba u kome bi bilo na desetine mrtvih, a danas... Bog zna... Juče je pogaženo nekoliko sporazuma potpisanih u Briselu, tačka 1 govori o slobodi kretanja, a ima i tačka koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez odobrenja NATO i lokalne zajednice. Šta je to juče, takozvanoj međunarodnoj zajednici i Prištini smetao jedan voz? Možda zato što je pisalo “Kosovo je Srbija“ i što je bio oslikan našim freskama... Onda mi ne bi trebalo da pustimo nijednog Albanca kroz teritoriju Srbije, koji ima obeležja i dokumente Kosova“, rekao je Nikolić.

Istakao je i da Evropska unija nije dala pravi odgovor, kao ni NATO.

“Mi nikada nećemo otpočeti i izazivati sukob, ali dozvolite da smo država koja svoj narod i svoju teritoriju mora da štiti. Kosovo je teritorija pod kontrolom UN, a Evropska unija ima veliku ulogu“, dodao je Nikolić.
Tanjug
Prema njegovim rečima, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Priština gazi.

Rekao je da je njegova sugestija na Svetu za nacionalnu bezbednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe.

"Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potisali, ako je garant te slobode EU I NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama.

"Teritorija Kosova međunarodno pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran", istakao je.

"Upozoravam da ne govore o osvajanju teritorija, stupanju njihove polcije na teritorije gde nisu mogli da budu ni po jednom sporazumu. Sukob ne želimo, ali postoje situacije i okolnosti u kojima vise ne možete da se ponašate prema svojim željama. Mi ćemo postupati po Ustavu Srbije, koji je jasan. Mi smo dužni da obezbedimo svaki pedalj teritorije i svakog građanina. U tome smo složi i jedinstveni i neka nas ne izazivaju", zaključio je Nikolić.

Istakao je da su u tom stavu složni svi, policija, vojska, vlada, bezbednosne strukture, da se u subotu postupilo "dobro" i da "nema osnova za likovanje Albanaca", kao i da će "svaki njihov novi pokušaj završiti loše i o tome neka razmišljaju oni i njihovi sponzori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: