Slučaj Haradinaj: "Kako oni sa srpskim tako mi s njihovim"

Srbija će u budućnosti poštovati pravilo reciprociteta i postupaće sa poternicama drugih zemalja onako kako one postupaju sa poternicama koje je Srbija izdala.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

12:37

Slučaj Haradinaj:
Foto: Tanjug

To je izjavila ministarka pravde Nela Kuburović nakon hitne sednice Vlade Srbije koja je sazvana nakon odluke francuskog suda da oslobodi bivšeg kosovskog premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, čije izručenje Srbija zahteva zbog optužbi za ratne zločine na Kosovu.

"Ukoliko bude negativan odgovor francuskih organa, naši pravosudni organi će nastaviti postupak u slučaju Haradinaja", istakla je ministarka i dodala:

"Zaključak je da ćemo poštovati pravilo reciprociteta - kako se postupa sa našim poternica tako ćemo i mi postupati sa poternicama tih zemalja."

Ona je pojasnila da to znači da će Srbija istom merom uzvratiti na zahteve koje će Francuska uputiti našoj zemlji.

Na pitanje novinara da li bi to značilo i da neće biti hapšeni osumnjičeni za terorizam za kojim je raspisana poternica, Kuburovićeva je istakla da "sve zavisi od konkretnog slučaja i ne znači da neko neće biti u pritvoru, ali da će dalje postupanje biti recipročno".

Ministarka pravde je na konferenciji istakla da je Francuska bila dužna da i bez poternice Interpola postupi po zahtevu Srbije za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Opširnije - OVDE.

Srbija neće odustati od gonjenja svih okrivljenih za ratne zločine, dok oni ne budu izvedeni pred lice pravde, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: