Vlada Kosova: Samo korak ka povratku Haradinaja na Kosovo

Vlada Kosova saopštila je da je odluka suda o puštanju na uslovnu slobodu Ramuša Haradinaja korak ka njegovom konačnom oslobađanju i povratku na Kosovo.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.01.2017.

17:02

Default images

Vlada je u saopštenju ponovila da su nalozi za hapšenje iz Srbije, na osnovu kojih je uhapšen i Haradinaj, nezakoniti, nepravedni "i sa tendencijom izazivanja tenzija i sukoba".

U saopštenju, kosovska vlada je pozvala francuske i vlasti drugih država da ne uzimaju u obzir te naloge za hapšenje.

Naglasila je i da će nastaviti intenzivno angažovanje za što brži povratak Haradinaja na Kosovo, "kao i da se stavi tačka na nezakonite i političke naloge za hapšenje i optužnice iz Srbije".

Istovremeno je predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji današnju odluku francuskog suda ocenio kao korak ka oslobađanju Haradinaja.

Veselji je u saopštenju naveo i da su nepravična i apsurdna pritvaranja bivših pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije i istakao da treba prestati sa takvom praksom.

On je izrazio uverenje da će organi pravde Francuske ubrzati procedure i okončati bilo kakvu sudsku meru protiv Haradinaja, kako bi se on vrlo brzo vratio na Kosovo.

U saopštenju se ističe da je Veselji u vezi za pritvaranjem Haradinaja dostavio pismo predsedniku Nacionalne skupštine Francuske i predsedniku Senata "potvrđujući prijateljstvo i saradnju (Kosova) sa Francuskom".

Na odluku suda u Francuskoj reagovala je i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga koja je rekla da je ta odluka olakšavajuća, ali da nije pravična.

I ona je izrazila nadu da će pravosudne institucije Francuske ubrzati procedure kako bi se Haradinaj što pre vratio na Kosovo.

"Istovremeno, jednom za svagda Srbija treba da prekine zloupotrebu institucija pravde da politički napada Kosovo i njegov narod", napisala je Jahjaga na svom profilu na Fejsbuku.

Sud u Francuskoj je odlučio da se Haradinaj uslovno oslobodi iz pritvora.

Haradinaj je prema odluci suda dužan da se dva puta sedmično javi policiji i ne može da napusti Francusku do konačne sudske odluke o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

On je uhapšen u Francuskoj 4. januara po nalogu Srbije iz 2006, zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Haradinaj je i 2015. godine bio uhapšen, na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.

Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: