Komersant: Ekstradicija Haradinaja - teško

Beograd teško može da računa na izručenje jednog od nekadašnjih komandanata OVK Ramuša Haradinaja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.01.2017.

11:02

Komersant: Ekstradicija Haradinaja - teško
Foto: Gettyimages

Razlog za to je jer ga je Haški tribunal već dva puta oslobodio svih optužbi, piše moskovski dnevnik Komersant.

List dodaje i da Srbija istovremeno dok traži od Francuske Haradinajevo izručenje ignoriše uporne zahteve Crne Gore da joj izruči dvojicu srpskih državljana optuženih za organizaciju puča u Podgorici.

"U poziciji Beograda postoji i jedna slaba karika koju je sam stvorio. Zahtevajući od Francuske da izvrši svoje obaveze pred Interpolom i preda Haradinaja, Srbija ignoriše uporne zahteve Crne Gore koja traži izručivanje dvojice srpskih državljana, optuženih za pripremu puča u Podgorici na dan izbora 16. oktobra prošle godine", piše "Komersant".

Prema pisanju lista, iako Beograd tereti Haradinaja za više od sto zločina, šanse za ekstradiciju su minimalne, jer ga je Haški tribunal već dva puta oslobodio.

Osim toga, esktradicije neće biti ukoliko sud proceni da su optužbe bile politički motivisane, piše Komersant i dodaje da će se upravo na ta dva momenta i oslanjati Haradinajeva odbrana.

Ministarstvo pravde prosledilo je Francuskoj dodatnu dokumentaciju u vezi sa proširenjem istrage protiv Ramuša Haradinaja.

Francuska će danas odgovoriti na zahteve srpskih i kosovskih vlasti za puštanje na slobodu ili izručenje Srbiji bivšeg haškog optuženika i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: