"Šanse za formiranje Vojske Republike Srpske su..."

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je mogućnost da ponovo bude formirana Vojska Republike Srpske (VRS) veoma mala.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2017.

12:56

Tanjug

On je istakao da predsednik RS Milorad Dodik nema mogućnost da iz Oružanih snaga BiH izuzme srpski element dok bi svako jačanje policije RS privuklo pažnju i bilo prepoznato kao postupak protiv mira i bezbednosti.

"Visok je sada nivo tenzije koja se stvara u medijima ali u praksi Dodik ima malo manevarskog prostora. Ne može da izuzme ono što je nekada bila VRS iz Oružanih snaga BiH, a jačanje policije bi bilo prepoznato kao čin protiv mira i bezbednosti. Jedino što možemo da konstatujemo jeste da je na paradi u Banjaluci viđen prvi signal promene odnosa prema policiji, kada su njeni pripadnici nosili novo oružje koje je tek stiglo iz Brazila", rekao je Radić agenciji Beta.

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je juče u Brčkom mogućnost da RS raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga BiH i ponovo formira vlastitu vojsku.

"Znam da postoji mnogo problema u vezi s tim, i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiću ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se RS isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH", rekao je Dodik.

Radić je rekao da bi to bilo veoma teško jer iza tog sporazuma stoje dominantne države Zapada, koje su smanjenjem broja oružanih snaga te zemlje i radikalnim smanjenjem količine naoružanja u rezervi, želele da umanje i potencijale za nove sukobe.

"Praksa je, međutim, pokazala da nije dovoljno imati političku ideju jer je u BiH očigledno da jedan narod - srpski, ne prepoznaje sebe u takvoj tvorevini. I sada je pitanje da li u korist mira NATO može da traži dodatne ustupke ili se vraćamo na idealističke procene da država zaista treba da bude odraz potreba jednog naroda. I šta se dešava kada jedan narod kaže da to ne želi?", rekao je Radić.

On je dodao da je nedavna proslava 9. januara - Dana RS, pokazala da u praksi jedan konstitutivni narod ima realnu prednostu u odnosnu na druga dva, iako su Oružane snage BiH zamišljene na potpuno drugi način.

"I zbog toga Dodik može da pokaže prstom na Oružane snage BiH i kaže: 'Kao što vidite, ta vojska nije naša'. Iako je prisustvo počasnog voda donekle ublažilo tu situaciju, dovoljno je opipljiva ta distanca", rekao je Radić.

Radić je dodao da bi, u slučaju da "stvari krenu naopako" jedino svrsishodno rešenje bilo stvarati nove oružane snage na bazi policije RS, ali da to ne bi bilo pametno raditi bez preke potrebe jer bi bilo kakvo istupanje iz mehanizma integrisane vojske stvorilo ambijent otvorenog sukoba za koji bi bili optuženi Srbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: