Srbija traži zaštitu ambasada od albanskih terorista

MSP Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbeđenje srpskih diplomatskih predstavništava koja su potencijalne mete albanskih terorista.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.01.2017.

10:01

Srbija traži zaštitu ambasada od albanskih terorista
Tanjug

Diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mere opreza podignu na najviši nivo.

Zadada se ne razmišlja o povlačenju našeg osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste MSP, a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unapred obezbeđena, pišu "Večernje novosti."

Diplomatama je takođe naloženo da izbegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću meru.

Pojačano obezbeđenje naših ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švajcarske, Turske, Nemačke, Italije i Belgije, gde prema bezbednosnim informacijama može doći do napada na srpsku mrežu diplomatsko konzularnih predstavnišava, uz molbu da se ukoliko je moguće posebne mrre zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

U predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru radi oko 40 nasih diplomata, a budući da je broj zaposlenih zbog štednje u našim ambasdama sveden na neophodni minimum, za obezbeđenje zgrade je najčešće zadužen domar dok vozač ima često ulogu i "telohranitelja ambasadora."

Kako je za "Večernje novosti" izjavio ambasador u jednoj od "rizičnih" zemalja, naše diplomate su u stalnoj vezi sa centralom u Beogradu ali i vlastima u zemlji domaćina.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je u ponedeljak da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju, a ta informacija je prema njegovim rečima dobijena od zapadnih bezbednosnih agencija iz jedne velike zemlje.

Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca, rekao je Dačić.

Prema izvorima "Novosti" služba koja je dostavila informaciju našoj zemlji je do nje dosla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

Državni sekretar u MSP zadužen za kontrolu i bezbednost DKP Ivica Tončev rekao je za "Novosti" da je uprkos protestima zbog hapšenja Haradinaja ispred nekih od naših ambasada, situacija pod kontrolom.

"Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini i nadamo se da nećemo doći u situaciju sa se stvari radikalizuju", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: