Rusi "držali u šaci" Trampa; Kremlj: To nije istina

U poverljivim dokumentima koji su predati Baraku Obami i Donaldu Trampu, piše da su Rusi tvrde da imaju kompromitujuće lične i finansijske podatke o Trampu.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Sreda, 11.01.2017.

07:00

Rusi
Getty Images

Kremlj, međutim, tvrdi da Rusija ne poseduje "kompromitujuće" podatke o novom američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Kremlje je ocenio da su optužbe američkih obaveštajnih agencija "potpuno falsifikovane" u cilju podrivanja odnosa Rusije i SAD.

"Kremlj ne poseduje kompromitujuće podatke o Donaldu Trampu", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tramp je kasno sinoć ocenio izveštaj obaveštajne službe prema kojem je Rusija godinama prikupljala informacije o njemu i uticala na izborni tok, kao "lažne informacije i lov na veštice".

"To su lažne informacije i potpuni lov na veštice", napisao je Tramp na Tviteru. Novoizabrani predsednik je svoju poruku napisao velikim slovima sa znakom uzvika na kraju.

Američka televizijska mreža CNN i drugi mediji u SAD izvestili su o postojanju poverljivog dokumenta od 35 strana, sastavljenog od serije beležaka s datumima od juna do decembra 2016, koji je napisao bivši britanski agent za kontrašpijunažu kojeg američke obaveštajne službe smatraju pouzdanim izvorom.

Tramp je u nekoliko navrata odbacio izveštaj američkih obaveštajnih službi o navodnoj umešanosti Rusije u izborni tok, koja je prema izveštaju, imala za cilj da pomogne republikansku milijarderu da pobedi demokratsku protivnicu Hilari Klinton.

Kremlj je takođe u nekoliko navrata demantovao te navode.

Tramp će danas održati prvu konferenciju za novinare u Njujorku na kojoj se očekuje da će govoriti i o tom izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: