Kosovski parlament očekuje hitno oslobađanje Haradinaja

U Prištini je održana sednica kosovskog parlamenta povodom hapšenja predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.01.2017.

16:05

Default images

Na sednici, na kojoj su predstavnici vlasti, izraženo je očekivanje da će Haradinaj veoma brzo biti pušten iz pritvora u Francuskoj, gde je uhapšen po poternici Srbije.

Očekuje se da parlament donese deklaraciju kojom će se tražiti hitno oslobađanje Haradinaja.

Premijer Isa Mustafa je obraćajući se poslanicima izrazio zabrinutost zbog zadržavanja Haradinaja u pritvoru, ocenivši da je poternica Srbije "nezakonita i politički motivisana" sa jasnom tendencijom da, kako je rekao, postakne tenzije i konflikte.

Mustafa je rekao da kosovska vlada naporno radi kako bi "ove tendenciozne i neosnovane optužbe Srbije" bile odbijene od međunarodnih bezbednosnih institucija.

"Napravili smo maksimalne napore za Kosovo da se priključe Interpolu i da se poveća saradnja sa Evropolom. Nadamo se da će sa našim članstvom u ovim institucijama, ovakve političke motivisane poternice biti ukinute", rekao je Mustafa, preneli su kosovski mediji.

On je izrazio uverenje da će francuske pravosudne institucije učiniti sve kako bi Haradan što pre bio pušten iz pritvrora.

"Haradinaj je bio premijer Kosova, predsednik je Alijanse za budućnost Kosova, koja je snažna politička partija u zemlji i izuzetno je evropski orijentisana i zato ne vidim razlog da ostane dalje u pritvoru", zaključio je Mustafa.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj je rekao da je u stalnom kontaktu sa francuskim vlastima, kako bi im se objasnilo da je hapšenje Haradinaja nezakonito, a da je srpska optužnica politički motivisana.

Hodžaj je ponovo optužio Srbiju da nastavlja sa politikom Miloševića prema Kosovu.

Kosovski ministar spoljnih poslova je rekao da je zvaničnom Parizu uputio hitan zahtev za odlazak u Francusku kako bi izbliza pratio dešavanja u vezi sa hapšenjem Haradinaja.

Ministarka pravde Durata Hodža je ocenila da hapšenje Ramuša Haradinaja predstavlja kršenje ljudskih prava.

Predstavljajući izveštaj o tome šta je ministarstvo pravde Kosova uradilo do sada, ona je poslanicima prenela da je francuskom ministarstvu pravosuđa poslato više zahteva za oslobađanje Haradinaja.

Kako je rekla, dostavljeni su primeri ranijih slučajeva oslobađanja zvaničnika Kosova, koji su bili uhapšeni na sličan način, pošto su se našli na Interpolovim poternicama a prema optužnicama Srbije.

Prema rečima Hodže, Kosovo je od Interpola zatražilo da sa poternica izbriše zvaničnike Kosova koji su kako je rekla optuženi iz političkih razloga.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je francuskim pravosudnim organima zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: