"Tužilaštvo ne odustaje od postupka protiv Haradinaja"

Tužilaštvo za ratne zločine neće odustati od postupka protiv Ramuša Haradinaja sve dok sud ne utvrdi da li je odgovoran za ratne zločine.

Izvor: Beta

Utorak, 10.01.2017.

11:21

Tanjug

To je izjavio za beogradski dnevni list "Blic" od utorka rukovodilac Tužilaštva Milan Petrović.

Prema pisanju "Blica", Petrović je zatražio da se kontrolišu svi postupci u svim sudovima i tužilaštvima opšte nadležnosti u Srbiji koji se odnose na pripadnike OVK.

"Kontroliše se oko 500 postupaka i u nekima je utvrđena povezanost s postupkom protiv Haradinaja koji se vodi u Tužilaštvu za ratne zločine", preneo je list.

Kako se dodaje, ta nova saznanja Tužilaštvo će u najkraćem roku dostaviti Ministarstvu pravde koje će proslediti nadležnima u Francuskoj sa već postojećim materijalom protiv Haradinaja.

Haradinaja, koji je bio jedna od komandant OVK, Tužilaštvo za ratne zločine tereti da je odgovoran kao naredbodavac, ali i kao neposredni počinilac 63 ubistva.

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. janaura u Francuskoj po poternici Srbije i njemu je određen pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za izručenje. On je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana oslobođen. Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: