Novosti: Albanci planiraju otmice srpskih ambasadora

Diplomatska predstavništva Srbije u Švajcarskoj, Turskoj, Grčkoj, Italiji, SAD i Nemačkoj moguća su meta Albanaca, saznaju “Večernje novosti”.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 10.01.2017.

08:25

Default images
Thinkstock

Albanci navodno hoće da zauzmu neko od predstavništava kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva da joj Francuzi izruče Ramuša Haradinaja.

Ovo alarmantno upozorenje u ponedeljak je izneo prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a izvori beogradskog lista potvrđuju da su pomenuta predstavništva - najugroženija.

“Imamo bezbednosne informacije da ovakav pakleni plan postoji u albanskoj dijaspori i u saradnji sa našim službama i operativcima država domaćina preduzeli smo sve neophodne mere kako bismo sprečili neželjeni scenario”, rekao je Dačić za "Novosti".

On kaže da je alarmiranje javnosti preventivna mera, da su informacije zabrinjavajuće, ali poziva istovremeno diplomatsko osoblje da se ne širi panika.

“O ovim saznanjima obaveštene su policije i bezbednosne službe zemalja domaćina i sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva. Date su sve neophodne instrukcije i preduzete mere u cilju preventivne zaštite. Sve ovo pokazuje na šta su sve albanski političari spremni, čak i na terorizam. Upozoravam sve zemlje da su odgovorne za bezbednost naših DKP, a albanskim političarima skrećem pažnju da se ne igraju vatrom. Nećemo odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda”, kategoričan je Dačić.

Prema izvorima "Novosti", procena je da Albancima primaran "cilj" nisu srpska predstavništva u državama koje su priznale Kosovo, kako ne bi izgubili njihovu naklonost. Ali, u pomenutim državama, u kojima živi veliki broj albanskih iseljenika, mogući su ataci, ali i otmice srpskih diplomata kao i članova njihovih porodica.

Kako je potvrđeno u jednoj od ambasada koja bi mogla da bude meta već se "preduzimaju sve raspoložive mere". U potencijalnom žarištu je konzulat u Istanbulu, pogotovo zbog bezbednosnog haosa koji su u taj megapolis uneli poslednji bombaški napadi terorista Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: