Oland u Iraku: Borba ovde da ne bi bilo borbe u Francuskoj

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će se ta zemlja boriti protiv svakog građanina Francuske za koga se otkrije da se borio na ratištima u Iraku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.01.2017.

08:44

Oland u Iraku: Borba ovde da ne bi bilo borbe u Francuskoj
Foto: Tanjug

Osim toga, Oland je naveo da će Francuska te osobe uhapsiti ako se vrate u domovinu, a radiće se i na "deradikalizaciji" dece tih osoba, prenosi Rojters.

"Borićemo se protiv njih kao protiv bilo kog drugog džihadiste, jer oni napadaju nas i našu teritoriju. Ukoliko se vrate u Francusku, deca će im biti oduzeta i deradikalizovana. Mi se spremamo za njihov povratak i odvojeno se spremamo za procesuiranje njihove dece", rekao je Oland na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Prema francuskim diplomatskim izvorima, na strani takozvane Islamske države u Mosulu bori se oko 60 građana Francuske i oko 100 u drugim delovima Iraka i Sirije.

Oland, čija zemlja se u prethodne dve godine suočila sa brojnim napadima ekstremista, rekao je francuskim vojnicima stacioniranim u iračkoj vojnoj bazi nedaleko od Bagdada, da pomaganje koaliciji oko SAD u borbi protiv terorizma, sprečava brojne napade u Francuskoj.

"Sve što doprinosi obnovi Iraka je novi korak ka izbegavanju napada IS na našu teritoriju", rekao je Oland koji je pad svoje popularnosti video kao frustraciju naroda zbog njegovog suočavanja sa ekonomskom krizom i bezbednosnom situacijom.

Oland je diodao i da će biti potrebne nedelje kako bi se Mosul povratio.

"ID se povlači i biće pobeđena. Ovo je godina pobede, ovde, protiv terorizma", rekao je Oland.

Kasnije danas on će otputovati u kurdski grad Erbil, gde je Francuska isporučila oko 38 tona humanitarne pomoći, uključujući i medicinsku.

U Bagdadu je danas eksplodirala bomba podmetnuta u jednom automobilu, i tom prilikom je poginulo 39 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: