Srećna Nova 2017. godina!

Nova godina je stigla. B92 svima želi srećnu, uspešnu i bolju 2017. godinu u kojoj će se svet nalaziti pred brojnim raskrsnicama.

Izvor: B92

Petak, 01.01.2016.

00:00

Srećna Nova 2017. godina!

I ova godina za Srbiju i njene građane donosi brojne nove izazove, a državi i obavezu da savlada sve one izazove koji su pred nju već postavljeni.

Na prvom mestu tu su izazovi ekonomske prirode, a ne mnogo manje značajni su i snalaženje u novoj geopolitičkoj situaciji u svetu, nastavak evrointegracija i rešavanje pitanja Kosova, kao i rad na unutrašnjim reformama.

Ove godine Srbija će ići na predsedničke izbore koji mogu dosta toga da promene s obrzirom na to da je premijer Aleksandar Vučić izjavio da ukoliko kandidat opozicije pobedi da ne želi kohabitaciju. Još se čeka na odluku da li će se pored predsedničkih ići i na parlamentarne izbore.

U 2016. godini bivši lider predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je pred Haškim tribunalom na 40 godina zbog ratnih zločina, dok je lider Srpske radikalne stranke oslobođen svih optužbi.

Presuda generalu Ratku Mladiću jedan je od glavnih događaja za srpsku javnost u ovoj 2017. godini.

Kada je reč o svetskim dešavanjima, ključna kriza se odvija u Siriji, ali i u Evropi u kojoj problem migranata ne jenjava, a tu je i problem terorističkih napada od kojih čitava Evropa strahuje posle napada u Berlinu, Nici, Istanbulu i u Briselu.

Takođe, nekoliko dana pred kraj godine u Istanbulu je ubijen ambassador Rusije, a ruski avion pao je u Crnom moru kada je stradalo 92 ljudi, među kojima je 64 člana hora “Aleksandrov“.

Osim toga, tu je pitanje Evropske unije koja se nalazi na klimavim nogama posle migrantske krize i izlaska Velike Britanije. EU bi izbori u nekoliko zemalja članica mogli dodatno da podriju imajući u vidu da se desničarima i evroskepticima daju značajne šanse. Na glasanje će izaći Holandija, Francuska i Nemačka.

Tu su i borba protiv Islamske države, Boko Haram je i dalje problem u Africi, kao i novi problem oko Izraela i Palestina posle rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom se Izraelcima zabranjuje izgradnja naselja na Zapadnoj obali.

Ta rezolucija izazvala je veliku buru u svetskoj javnosti s obzirom na to da su SAD, tradicionalni glavni saveznik Izraela, bile uzdržane, što je izazvalo gnev Izraela.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp 20. januara preuzeće svoju funkciju, a svet iščekuje koji će mu biti prvi koraci. Tramp je ranije najavio opuštanje odnosa sa Rusijom sa kojom su odnosi veoma zategnuti, naročito nakon što su SAD proterale ruske diplomate iz Amerike zbog navodne umešanosti Rusa u predsedničke izbore u SAD.

Međutim, ono po čemu će mnogi pamtiti godinu koja je iza nas je odlazak mnogih velikana. U 2016. godini svet su, između ostalog, napustili Džordž Majkl, Leonard Koen, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Milorad Mandić Manda, Mira Stupica, Ljuba Popović, Marinko Madžgalj, Džin Vajlder, Keri Fišer, njena majka Debi Rejnolds, Johan Krojf, Harper Li, Muhamed Ali, Dejvid Bouvi, Prins, Alan Rikman i Fidel Kastro.

Takođe, 2016. godinu obeležio je i Bob Dilan koji je osvojio Nobela za kniževnost.

Tokom godine koja je sada već iza nas među događajima koji su najviše privlačili svetsku pažnju su zarobljavnje meksičkog narko bosa Hoakina El Čapa Guzmana, izbijanje zika virusa, a poglavari katoličke i pravoslavne crkve, papa Franja i patrijarh Kiril, sastali su se prvi put posle razdvajanja crkava 1054. godine.

Svet je u 2016. godini video i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru u kojoj su srpski reprezentativci osvojili rekordan broj medalja. Ivana Španović je uzela srebro, isto kao i košarkaši, a vaterpolisti su osvojili dugoočekivano zlato i tako postali šampioni svega.

B92 će nastaviti da vas izveštava o svim događajima značajnim za Srbiju, region i svet, a verujemo da ćete i u 2017. godini još više čitati i gledati B92.

Srećni praznici!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: