“Da su se roditelji naplaćali kazni, išao bi na balet, ne kik-boks”

Ministar prosvete Mladen Šarčević za B92.net kaže da se protiv incidenata u školama društvo mora boriti prevencijom, ali i “milom i silom”, odnosno svim sredstvima, kao što rade u razvijenim državama.

Izvor: Slobodan Marièiæ

Petak, 16.12.2016.

10:36

“Da su se roditelji naplaćali kazni, išao bi na balet, ne kik-boks”
Foto: GettyImages

Ministar navodi da je lično zagovornik “tvrdih odgovora” na pitanja koja se pojavljuju u poslednje vreme, kao i da se zbog “euforije liberalnih normi” sa drugih strana – od profesora, direktora, ministara - češće čuju odgovori koje on naziva “čudnim”.

Kako kaže, takve norme stvaraju društvo koje ne zna gde treba da bude efikasno.

“Celog života primenjujem vrlo tvrde odgovore kada su u pitanju ovakve situacije. Dao sam da se istraži kada je taj momak bio u problemu u prvoj godini srednje škole, iz koje osnovne škole je došao, kada je počeo da se javlja problem s njim, da li je neko preduzimao mere s njim u porodici, jer te stvari se generišu od nekih 11-12 godina, tada se prepoznaje. Šta su uradili školski psiholozi, pedagozi, šta škola, šta roditelji, a šta društvo? To je po meni pismeniji odgovor nego, šta sada, hajde da ga linčujemo”, kaže Šarčević. Učenik drugog razreda srednje Tehničke škole u Mladenovcu udario je prošle nedelje šamar nastavnici za katedrom tokom časa. Protiv učenika je pokrenut prekršajni postupak, ali se on ispisao iz škole.

Prema Šarčevićevim rečima, da bismo predupredili ovakve slučajeve, moramo biti i neko ko se bavi prevencijom, vaspitni faktor, da nateramo i porodicu i roditelje da i oni to rade.

“Milom, silom, svim dozvoljenim sredstvima, kao što to rade u razvijenim državama, ali u ovom trenutku mi pripremamo novi zakon. U novom zakonu će biti mnogo ozbiljnije sankcionisana porodica. On je maloletan. Za mene su odgovorniji njegov otac i majka. Da su se do sada, tada u petom i šestom, naplaćali kazni, verujte da ne bi išao na kik-boks nego na balet”, kaže Šarčević.

Osim toga, još jedan slučaj iz školskih klupa nedavno je izazvao veliku pažnju u Srbiji. Profesor Četrnaeste beogradske gimnazije Vladimir Milojević, kako su preneli mediji, ostao je bez posla jer je lupio knjigom o klupu da probudi učenike.

“Politika” je pisala da se sporni slučaj dogodio 2013. godine u OŠ “Branislav Nušić”, a prema presudi Upravnog suda, protiv Milojevića je doneta presuda zbog “nasilja nad učenicom”.

Direktorka gimnazije je zbog toga morala da ga otpusti, a đaci su bojkotovali nastavu, protestovali ispred Ministarstva prosvete i pisali peticiju.

Šarčević navodi da je on primio članove učeničkog parlamenta Četrnaeste gimnazije, kao i da je razgovarao sa direktorkom gimnazije i direktorom osnovne škole u kojoj se dogodio incident.

“Za razliku od mojih saradnika u Ministarstvu, koji su naučili birokratske procedure, ja to ne radim tako. Zvao sam i školu gde je nastao incident. Tu je postojao incident i to je sud u upravnom postupku potvrdio. Postoje ozbiljne sumnje da se to desilo, da je on bio u ulozi nekoga ko je povredio dete. A onda je simulirao da li jeste i da li nije. Međutim, od 100 slučajeva koji se dese, sud obično stane na stranu radnika. Ovde je urađen izuzetak, gde je uvaženo to što se desilo u školi”, navodi on

Kako kaže – opet je problem zakon.

“Taj čovek ne mora da bude na doživotnoj robiji. Sadašnji zakon ima to da ili si suspendovan i gubiš licencu ili ništa drugo. Opet taj isti novi zakon... Mi smo to otkrili još pre tri meseca, bez ovog slučaja, da treba uvesti jednu soft kategoriju pa da postoji privremeno gubljenje. Šta ako taj čovek dokaže suprotno? Šta ako taj prekršaj ne mora nekome da ugrozi karijeru? On je u naredne tri, četiri godine u gimnaziji pokazao da je dobar pedagog. On se pokajao. Toga nema u zakonu i on sada treba doživotno da ispašta”, navodi ministar za B92.net

“Pokušaćemo i to sam obećao đacima i direktorki, u petak da pričamo u školi. Da nađemo neko privremeno rešenje jer zakon trenutno ne da da on radi u školi. Da nađemo neke administrativne poslove, bibliotekarske, privremeno. Da sačekamo ili dolazak novog zakona koji njemu daje podršku ili dobijanje satisfakcije kroz sud, to je jedina istina”, dodaje on.

On tu navodi da slučajevi iz Četrnaeste gimnazije i srednje škole u Mladenovcu nisu isti, “ali da neko pokušava da napravi da su isti”.

“Ona je tamo zlostavljena, mi smo jasno, jasno sam se ja opredelio, nisam mogao prvi dan iz skupštine da dam komentar, ali jasno sam rekao da ne stojim iza toga, da podržavam profesorku i po meni to će biti rigorozno kažnjavano. Naročito roditelja. Moja deviza od prvog dana je da ćemo roditelje i učiti i dati im veća prava, ali i dovesti do toga da preuzmu odgovornost, milom, silom, bilo kako, u svakom slučaju, legitimno i efikasno”, kaže Šarčević.

Kako kaže, simpatije prema profesorki koja je imala poniženje mora da ima, ali da treba imati empatije i biti čovek i prema profesoru “koji je imao taj gaf”.

“Opet, ne možemo preći preko sudskih odluka, ljudi to moraju da shvate i deca su lepo shvatila, ali žele da pomognu svom profesoru”, zaključuje Šarčević.

Slobodan Maričić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: