Zločin u Pandi: Da li su Srbi ubili Srbe?

Služenjem parastosa u Pećkoj patrijaršiji obeleženo je 18 godina od ubistva srpskih momaka u kafiću Panda u Peći.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2016.

16:48

Zločin u Pandi: Da li su Srbi ubili Srbe?
Foto: B92

Porodice nastradalih ukazuju da zločin nisu počinili Albanci i očekuju od Vlade Srbije odgovor na pitanje da li su za zločin odgovorne srpske vojne i policijske snage koje su bile prisutne u tom gradu 1998. godine.

Šestorica srpskih mladića ubijena su na današnji dan pre 18 godina u lokalu "Panda" u Peći. Dvojica maskiranih ubica upali su u kafić i rafalima iz automatskog oružja ubili pet srednjoškolaca i jednog studenta. Istraga u ovom slučaju nije napredovala i još se ne zna ko je odgovaran za zločin.

Roditelji ubijenih mladića 18 godina traže odgovor na pitanje ko su zločinci.

"Pre tri godine (premijer Aleksandar) Vučić je izjavio da ćemo se zaprepastiti kad otkrijemo ko je to uradio. Jasno je stavio do znanja da nije druga strana. Drugu stranu mi smatramo da su Albanci! Nisu valjda Romi i ostali. Samo nas je strah da ne bude teža bruka nego muka", kaže Ljubica Trifović.

Vojislav Trifović kaže da neko istinu zna, ali da se ona uspešno stavlja pod tepih.

"Želimo da istina izađe na videlo"; kaže on.

Nekoliko porodica je obišlo grobove nastradalih. Preneli su i pojedine detalje istrage.

"Bili smo da damo izjave, kao sada je već počelo da se odmotava klupko posle 18 godina. Ja mislim da znaju ko ih je ubio, ali samo ćute. Obdukcija nije rađena", kaže Ljubica.

Osim zahteva da saznaju ko su ubice njihove dece, porodice boli i činjenica da su zaboravljeni, a Milena Radević zamera to kancelariji za KiM.

"Zašto nisu prisutni? 18. godinu nisu bili sa nama da podele našu bol. Samo se pitam zašto", kaže ona.

Jedini trag da se na današnji dan pre 18 godina desio zločin u Peći je smrtovnica na ulaznim vratima porte Pećke patrijaršije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: